VA vertelt …

De Tuinstadwijk in Leiden is een beschermd stadsgezicht. De renovatie brengt de oorspronkelijke kwaliteiten weer tot leven

Afgelopen vrijdag 6 nov. openende wethouder Schneider de Fenix Work Space: een overdekt 'dorp' werkruimten op de 1e verdieping van loods Fenix II. Ondernemers kunnen hier, pal boven de Fenix Food Factory en tusssen Deliplein en Hotel New York hun eigen werkruimte creëren. Voor de eerste ondernemers ontwikkelende Vanschagen Architecten al elf werkunits: voor de 3D echografie van Kijk Nou's, voor de barbier Xchange, voor de coaching en training van Source Creations, voor Leadgate, voor de locatiescouts Witte&Donia. Verschillende andere units zijn momenteel in ontwikkeling.

Aansluitend op het reeds uitgevoerde sloopwerk is nu ook de bouwkundige uitvoering van het Circuscentrum Rotterdam in Fenixloods 2 begonnen. Na een aanbesteding is het werk gegund aan Van Wijnen Stolwijk B.V. Momenteel wordt er druk gewerkt aan het bouwen van binnenwanden, maar ook staat een groot deel van de container-units op z’n plek om ter plekke weer verder te worden afgebouwd. Een deel van deze units begint hiermee al aan z’n derde leven; ze zijn onderdeel geweest van de voormalige villa Zebra, daarna hebben ze dienst gedaan voor een tijdelijke school in Hoogvliet, de Notenkraker, en nu zullen ze opnieuw worden gebruikt in Fenixloods II ten behoeve van kleedkamers, fitness-ruimtes, toiletten, etc. Ook is een deel van de units afkomstig uit het voormalige deelgemeente –kantoor Hillegersberg Schiebroek. De komende weken zullen ook de buitengevels onder handen genomen gaan worden, en zal er langzaamaan steeds meer daglicht binnen treden in de nu nog dichte loods. Het Circuscentrum Rotterdam moet in september haar deuren openen, bij ingang van het nieuwe schooljaar.
Programma: 3000 m2 aan onderwijs- en bijeenkomstfunctie
Opdrachtgever: Stadsontwikkeling Rotterdam
Gebruikers: Codarts Circus Arts en Circus Rotjeknor
Constructie: Bouwkundig Adviesbureau Baas B.V.
Installaties /bouwfysica: Adviesbureau Van Der Weele
Aannemer: Van Wijnen Stolwijk B.V.
Kostendeskundige: R&V Adviseurs
Directievoering: ORCA Projects

Afgelopen jaar renoveerden we in opdracht van Staedion een dertigtal woningen in de Naaldwijksestraat in de Schilderswijk, Den Haag. Onze bemoeienis beperkte zich tot het verbeteren van voor- en achtergevels. De 2-laagse rijtjeswoningen, begin jaren 80 gebouwd, markeren een twijfelachtige stedenbouwkundige periode in de stad Den Haag. Ze hebben in feite te weinig hoogte voor de stedelijke plek die ze innemen, en zijn bovendien nogal kneuterig gebouwd. We namen de kans waar om de gevels hoger te laten lijken, door ze optisch in hoogte ‘op te rekken’. De gevels bevatten noodgedwongen, dichte pui-delen die we hebben bekleed met door holonite geproduceerde panelen. Door de panelen te voorzien van een mussenmotief (met dank aan Steven Gelderman van noeplast) verwezen we naar het historisch gezien o zo belangrijke Schilderswijkse buurthuis “de Mussen”.

Het boek is af! 20 juli presenteren we  DIY Klarenstraat, een analyse van het klusproject in Slotervaart.
Zo’n twee jaar na oplevering een uitgelezen moment om de balans op te maken: hoe verliep het traject, wat wordt er van de professionals gevraagd en bovenal: wat levert het op aan woonplezier, betrokkenheid en vernieuwing van de buurt? Pakhuis de Zwijger

Arjan Gooijer is genomineerd voor de Creative Heroes Award 2017, in de categorie Architectuur&Samenwerking. De Award wordt eens per 2 jaar uitgereikt en richt zich specifiek op creatieven die concepten en ontwerpen voor ruimtelijke toepassingen ontwikkelen. Het doel van de Creative Heroes Award is ondernemend en ontwerpend Nederland een nationaal platform bieden dat een positieve bijdrage levert aan het succes en de impact van de creatieve sector.
Arjan ontving de nominatie voor zijn project Klussen op de Klarenstraat. Dertig huishoudens maakten van een verouderde portiekflat een up-to-date woongebouw met een keur aan verschillende woningen en appartementen.

Maandagmiddag 16 januari nam minister Stef Blok (Wonen, VVD) een kijkje aan ‘onze’ Klarenstraat, bekroond met de Amsterdamse Architectuur Prijs 2015.  Zijn aandacht werd getrokken door het enorme succes van het project. De flat werd verkocht aan dertig zelfbouwers, die midden in de crisis hun nek uitstaken en het avontuur aandurfden om gezamenlijk zo'n groot project te herontwikkelen. De minister kondigde aan te bekijken hoe hij in de toekomst dit soort zelfbouwprojecten kan steunen. De rondleiding, uitgevoerd door bewoners die hun woning open stelden, was onderdeel van een werkbezoek van Blok aan diverse zelfbouwprojecten in Noord-Holland. Minister Blok ontving uit handen van Patricia van Ulzen, bewoner en schrijver, de preview van de publicatie DIY KlarenstraatDit boek wordt gepresenteerd op 2 maart en verschijnt bij Jap Sam Books.

Een preview van de derde stap in de vernieuwing Boerhaavewijk, Haarlem. Verduurzaming van de flats op laag 2-4, in bewoonde staat. Binnenkort komt ook de transformatie van de plint in beeld: maisonnettes en nieuwe entrees.
I.o.v. Elan Wonen, I.s.m. Hemubo.

December 2016 Gert Jan te Velde participated in the Regeneration 16, organized by the Dublin Institute of Technology (DIT). Gert Jan te Velde was the keynote speaker with his introduction on Regeneration postwar social housing in the Netherlands. Others speakers also touched on the subject on how to adapt human settlements to the new realities in an uncertain climate (physically and sociologically). The presentation of Gert Jan te Velde introduced a relatively new form of redevelopment of existing apartment buildings: collective private commissioning (in dutch: collectief particulier opdrachtgeverschap, cpo). An important example of this new phenomenon is the project Klarenstraat in Amsterdam-Nieuw West. The most important conclusions are:
•    Post-war housing is flexible and can be beautiful.
•    JIC is not the only way, but nonetheless an important way of dealing with the existing housing stock; it gives an unique quality.
•    JIC asks different ways of working by professionals.
•    Perhaps less financial profit on the short term, but the housing association and city get what they want: profit on the short term, new groups in vulnerable neighbourhoods, less financial risks for the developer and new ways of working.
The congress was a great success and ended by launching the online Irish Journal of Social, Economic and Environmental Sustainability by the president of DIT, professor Brian Norton. Next year these topics will be elaborated during the Regeneration 17, organized in November 2017 by the DIT.

De Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed organiseert een tweedaags congres over de transformatieopgave in de naoorlogse gebieden.
Hoe verbinden we de kwaliteiten van toen met de opgaven van nu.
De RCE nodigde Vanschagen Architecten uit drie workshops te verzorgen.