VA vertelt …

Bij de restauratieve verduurzaming van de twee portiekcomplexen aan de Lorentzlaan ontworpen door Spruyt en Den Butter, waren er voor het kleurhistorisch onderzoek geen oude verflagen meer beschikbaar. Daarom hebben we door de zwart-witfoto’s te analyseren, de oorspronkelijke kleuren proberen te benaderen. Inmiddels is de Lorentzlaan opgeleverd. Onlangs vonden we, naar aanleiding van een door ons bureau uitgevoerde casco studie voor een ander werk van dit Schiedamse architectenbureau, in een Frans antiquariaat een kleurenwaaier van de firma Tollens uit Overschie uit de jaren ’60. Hierop komen kleuren voor die we aan de Lorentzlaan hebben toegepast. Geen exacte wetenschap dus, maar wel een mooie bevestiging van onze aanname.

Klein maar fijn. Ook hier lopen wij voor warm. Met relatief bescheiden middelen (Kozijnindeling, dakranden, kleurstelling en een nieuwe voordeur) gebruiken we de verduurzaming om deze woningen in oude luister te herstellen. Verduurzaming hoeft niet ten koste te gaan van de oorspronkelijke schoonheid maar kan deze juist versterken.

Aan de Statenjachtstraat en Stellingweg in Amsterdam maken we extra woningen door aankoppen aan de bestaande torens. De nieuwe duurzame architectuur wikkelt zich om het bestaande gebouw. De uitbouw wordt gemaakt met een lichte staalconstructie waaraan prefab elementen worden opgehangen. Hierdoor staat er binnen enkele maanden een hele toren!

De revitalisatie van de Centrale Blokken in de Oude Kooi in Leiden nadert zijn voltooiing! Na jarenlang intensief proces van onderzoek, gesprekken, rekenexercities, nieuwe onderzoeken, plannen ontwikkelen en onderhandelingen is de uitvoering van de aanpak van 139 woningen gestart in 2020 en nadert nu zijn voltooiing. Binnenkort vieren we de oplevering. Achter de gerestaureerde en herstelde gevels zijn nieuwe woningen opgetrokken. Dit leverde tijdens de uitvoering licht bizarre beelden op van eenzaam in de lucht stekende gevels, De karakteristieke hoeken en poorten zijn volledig blijven staan en gerestaureerd als dragende boekensteunen van de buurt. Alle woningen zijn voorzien van een nieuwe fundering. In het binnen gebied ontmoeten oud en nieuw elkaar, terwijl vanaf de straat het complex weer in oude luister is hersteld. Bewoners zijn gedurende het hele proces volhardend geweest. De Sleutels zijn deze uitdagende aanpak niet uit de weg gegaan en hebben het vol overtuiging opgepakt. Hillen En Roossen tenslotte hadden al hun vakmanschap nodig om deze klus te klaren. Met deze aanpak zijn de Centrale Blokken behouden voor de sociale woningbouw en kunnen weer tenminste 50 jaar mee.

De sporen van het verleden zijn in de gevel van dit jonge monument afleesbaar, waar de entrees van de nieuwe woningen zijn ingepast. Aan de Toussaintkade in Leiden leggen op dit moment de klussers de laatste hand aan hun woning in De Nijverheid. Steenvlinder heeft de locatie van de voormalige school ontwikkeld tot een aantrekkelijke woonplek met zelfbouwkavels en kluswoningen in de monumentale school uit de jaren ’50 van architect J.F. Niepoth. Vanschagen Architecten heeft het ontwerp voor de restauratie en transformatie gemaakt. Samen met aannemer Rendon heeft Vanschagen Architecten het casco klusklaar gemaakt. Vooral de gevels en het dak zijn zorgvuldig aangepakt; in de gevels ontmoeten nieuw en oud elkaar. Het casco is vorig jaar al opgeleverd. Daarna zijn de klussers aan de gang gegaan met de inbouw van hun woning. Dit nadert nu het einde en daarmee is in deze oude verlaten school een prachtige woonplek ontstaan.

Vanschagen Architecten zat te overwegen

Wat we onze social media volgers konden geven

Eens geen post over onze werkzaamheden

Maar iets wat je zelf in elkaar kan smeden

Daarom dit Theater Walhalla bouwpakket

Dat je gemakkelijk in elkaar zet

Je moet het even uitprinten op A3 papier

En dan wensen je veel knutselplezier

 

Een fijne pakjesavond namens het hele VA Team!

  Download bouwpakket

Tijdens de openmonumentendag 2022 heeft de Historische Vereniging Schiedam de renovatie aan de Lorentzlaan beloond met een ereschildje. De 2 portiekflats (ontworpen door Spruyt en Den Butter) zijn de afgelopen jaren samen met Woonplus en Era Contour gerenoveerd en voor een groot deel getransformeerd naar nul-op-de-meter woningen. ‘Het resultaat is een waardevol en duurzaam woningbouwproject uit de wederopbouwperiode met een heldere en levendige architectuur’, aldus de Historische Vereniging Schiedam. Met dit project is bewezen dat NOM-woningen in naoorlogse woningbouw met behoud van het oorspronkelijke gevelbeeld mogelijk zijn. Dank voor de waardering!

Trots! Welschen 2 behaalde de 2e plaats publiekprijs bij de RAP, de Rotterdam Architectuurprijs. Eén van de stemmers: ‘Mooie architectuur, bijzonder verhaal. Dat recyclen beter is dan nieuwbouw, is natuurlijk ook hét verhaal van de toekomst. Hier kan en zal de rest van Nederland een voorbeeld aan gaan nemen.’ De jury onder leiding van Lara Schrijver wees op het belang van goede, zorgvuldige, betaalbare huisvesting voor de stad en riep Malieklos uit tot winnaar. Zowel Welschen 2 in Overschie als Malieklos op Zuid zijn projecten van Woonstad Rotterdam. Gefeliciteerd!

Wat als het beste deel van je leven nog voor je ligt? Afgelopen dinsdag hebben zes partijen op de Provada de handen ineen geslagen om goed wonen voor ouderen te realiseren. Vanschagen Architecten, Fakton, Van Wijnen, Stadkwadraat, Bergunlimited en de stichting Wel Over Wonen gaan gezamenlijk het woonconcept Wel Over Wonen pluggen in Nederland en daarbuiten. De Vroon in Den Haag wordt dit najaar opgeleverd is het eerste resultaat van deze samenwerking. Wel Over Wonen wordt enthousiast ontvangen door gemeenten, ontwikkelaars, beleggers en bewoners. De komende jaren zullen we nog veel mooie Wel Over Wonen gebouwen gaan realiseren!

De rijkdom van bescheidenheid, zo typeerde Esther Agricola de onlangs overleden architect en stedenbouwkundige Henk van Schagen. En dat geldt zowel voor het werk als het leven van Henk van Schagen. Henk van Schagen was oprichter van ons architectenbureau; vijftien jaar geleden ging hij met pensioen. Bijna 80 jaar oud is hij overleden. Tijdens een bijeenkomst 10 mei jongstleden in het Verhalenhuis Belvédère op Rotterdam-Katendrecht gingen achtereenvolgens Hans Meijer (Vanschagen Architecten), Pieter Graaff (Open Kaart) en Esther Agricola (BPD) in op het leven en werk van Henk van Schagen. Tijdens de discussie onder leiding van Annemieke van der Kooij (gemeente Rotterdam) werden vijf lessen van Henk geleerd:

  1. Werk als architect en stedenbouwkundige niet alleen aan je opdracht, maar ook en vooral aan de achterliggende opgave.
  2. Ken je klassieken en je voorbeelden; dat is je gereedschapskist om de opgave te lijft te gaan.
  3. Benut daarin de kracht van de verbeelding; de juiste tekening en het goede verhaal op het geëigende moment is het halve werk.
  4. Werken is samenwerken; wees daarin ruimhartig, gun anderen een aandeel en het recht op succes.
  5. En tenslotte; werk is belangrijk, maar de mensen om je heen zijn het allerbelangrijkst.
Wij van Vanschagen Architecten zullen de komende tijd deze lessen met nog meer verve trachten toe te passen. Wij zullen Henk altijd herinneren als een inspirerend en visionair ontwerper met oog voor het menselijke en het kleine: de rijkdom van bescheidenheid.

Loading new posts...
No more posts