Tugelaweg

Amsterdam

Amsterdam

voetballende kinderen op een grasveldje voor de huizen aan de tugelaweg na de renovatie
nieuwe situatie

Renovatie leidt tot eerherstel van de architectuur en intensivering van het wonen

Vanschagen Architecten heeft in opdracht van woningcorporatie Ymere de renovatie vormgegeven van een groot woonblok (blok V) aan de Tugelaweg in de Transvaalbuurt-Amsterdam. De renovatie, die is uitgevoerd in in 2018 en 2019, is onderdeel van een vernieuwing van het ensemble van vijf woonblokken tussen de Linnaeusstraat en de Maritzstraat. De blokken III en IV zijn in 2015 vervangen door nieuwbouw.

Blok V is gebouwd rond 1920 naar ontwerp van J.H.W. Leliman in opdracht van de (Joodse) Handwerkers Vriendenkring. In de jaren ’80 is het gebouw gerenoveerd door vernieuwing van de ontsluiting, plaatsen van aluminium kozijnen, veranderen van entrees en het opnieuw indelen van de woningen. Nu heeft het gebouw opnieuw een ingrijpende verbetering ondergaan naar ontwerp van Vanschagen Architecten. Sleutelbegrippen zijn eerherstel van de architectuur en intensivering van het wonen.

Het wonen is geïntensiveerd door onder de reusachtige kap nieuwe woningen te maken. De hier aanwezige bergingen zijn verplaatst naar het binnenterrein. Het oorspronkelijk sociale woningaanbod is voor de helft in de verkoop gegaan (de nieuwe woningen onder de kap zijn casco opgeleverd) en voor de helft weer verhuurd als sociale huurwoning, waarbij de oorspronkelijke bewoners terug konden keren naar het blok. De woningen worden zwaar geïsoleerd (van binnenuit) wat leidt tot energie-indexen tussen de 1,2 en 1,8 (voormalig energielabel A en B).

De oorspronkelijke architectuur is hersteld door voorzichtige reiniging en herstel van het gevelmetselwerk, het terugbrengen van houten kozijnen, ramen en deuren conform de oorspronkelijke indelingen en kleurstelling ten koste van de aluminium kozijnen uit de jaren ’80 en terugplaatsing van dakkappellen. Op deze manier is de gevel weer in oude luister hersteld.

de huizen aan de hoek van de tugelaweg in de oude situatie met een wijkbewoner lopend over de stoep
oude situatie
de huizen aan de hoek van de tugelaweg in de bestaande situatie voor de renovatie met een wijkbewoner lopend over de stoep
bestaande situatie
fietsers op de tugelaweg voor geparkeerde auto's en daarachter de gerenoveerde huizen met nieuwe gevels
nieuw straatgezicht
fietsers op de tugelaweg voor geparkeerde auto's en daarachter de gerenoveerde huizen met nieuwe gevels
vooraanzicht van de gevel en etree van het huizenblok aan de tugelaweg met een bewoonster aan de deur
vernieuwde entree
aanzicht van de binnenplaats van het huizenblok aan de tugelaweg nog ingepakt in steigers
de binnenplaats in aanbouw
een verbouwde zolder met puntdak die helemaal leegstaat met toekomstige bewoners
opgeleverde woning