Stadzijde

Den Haag

Den Haag

foto van de binnenplaats van het gebouw stasdszijde in den haag
nieuwe binnenplaats
Opdrachtgever
Staedion, Den Haag
Aannemer
Hemubo
Kostendeskundige
Winket
Bouwfysica, installaties
Adviesbureau van der Weele, Groningen
Constructeur
Pieters Bouwtechniek, Haarlem

Door een gerichte ingreep transformeert het voormalige wijkkantoor van Staedion tot een woongebouw voor statushouders.

Om snel te kunnen reageren op de vraag naar huisvesting voor statushouder vroeg Staedion ons te kijken naar de transformatiemogelijkheden van hun voormalige wijkkantoor aan Stadzijde in Den Haag Zuidwest. Het gebouw stamt uit de jaren 60 en was in de loop van de tijd een aantal keren uitgebreid en aangepast. De kantoorruimten langs de gevel konden relatief makkelijk worden ingedeeld tot appartementen van verschillende grootte. De voormalige kantine op de bovenste verdieping werd verkaveld tot grote gezinswoning met eigen dakterras.
De grootste ingreep vond plaats in de voormalige centrale hal. Door hier het dak te verwijderen ontstond er een binnenhof waarlangs galerijwoningen werden gelegd. Er worden 26 appartementen in het pand gerealiseerd. Gezien de urgentie van de huisvesting van statushouders werd dit project in zeer korte tijd gerealiseerd. De eerste studieschetsen maakten we voorjaar 2016, in de zomer van 2017 waren de eerste appartementen bewoond.

foto van vooraanzicht van de stadszijde in den haag
nieuwe situatie

De eerste studieschetsen maakten we voorjaar 2016, in de zomer van 2017 waren de eerste appartementen bewoond.

binnenkant van de neiuwe woningen genaamd stadszijde met het trappenhuis en bewoners in de entreehal
trappenhuis
de situatie van het kantoorgebouw de stadszijde voor de renovatie met zicht op de overdekte binnenplaats
bestaande situatie
foto van de binnenplaats waar het dak vanaf is gehaald van het voormalige kantoorgebouw stasdszijde in den haag
nieuwe situatie