De Horsten

Amersfoort

Amersfoort

vooraangezicht van het woongebouw de horsten in Amersfoort na renovatie met buurtbewoners op de fiets en lopend
nieuwe situatie
Opdrachtgever
Stadsontwikkeling Gemeente Rotterdam
Gebruikers
Codarts Circus Arts en Circus Rotjeknor
Aannemer
Van Wijnen Stolwijk
Sloopwerk
Van Eijk, Leiden
Constructeur
Bouwkundig Adviesburo Baas B.V., Rotterdam
Bouwfysica, installaties
Adviesbureau van der Weele, Groningen
Kostendeskundige
Ree & Vermeulen, ’s-Gravenpolder
Bouwdirectie
ORCA Projects, Breda

Met enkele gerichte ingrepen is een deel van de Fenixloodsen in Katendrecht aan de Rijnhaven geschikt gemaakt voor de internationale Codarts-opleiding Circus Arts en voor het oer-Rotterdamse Circus Rotjeknor. De spectaculaire oefenruimte voor de studenten vormt het hart van het gebouw, waar de gracieus trapezium oefende studenten sterk contrasteren met de afgeknotte betonbalken en onafgewerkte kolommen, vloeren en balken. De ingreep is uitgevoerd in afwachting van de definitieve herontwikkeling van de loodsen. De tijdelijkheid maakte procedures een stuk eenvoudiger en is in de architectuur omarmd door ingrepen in het casco zichtbaar te maken en gebruik te maken van tweedehands onderdelen als trappen, containers en gevelbekleding.
Met deze ingreep is een prachtig onderkomen gerealiseerd voor Codarts en Rotjeknor, maar even belangrijk is de bijdrage die de Fenixloods op deze manier levert aan de verdere revival van het Deliplein en Katendrecht.

In 2014 won dit project de NRP Gulden Fenix in de categorie ‘Low budget –High Impact’

schuin aangezicht van de plint van de gerenoveerde de horsten in amersfoort met ene voetganger en een scooter op de stoep
aangezicht van de speeltuin op een grasveld voor de gerenoveerde de horsten in amersfoort met spelende kinderen met een schommel en fiets
vooraangezicht van het woongebouw de horsten in Amersfoort na renovatie met buurtbewoners lopend op de stoep en links vuilnisbakken

Een belangrijke succesfactor is een klein en hecht team van mensen geweest dat over zijn eigen grenzen heen kon denken.

de verlichte flat de horsten na renovatie in de avond met fietsen voor het gebouw en een persoon voor de verlichte nieuwe entree
in de avond