VA vertelt …

De spectaculaire renovatie en restauratie van de Centrale Blokken vordert gestaag. Vanwege sterke funderingsproblemen is een groot deel van het casco verwijderd. De monumentale gevels en hoekpanden blijven staan. Zie ook het filmpje hierover van het uitvoerend bouwbedrijf Hillen&Roosen. Niet alleen wordt het straatbeeld van de Centrale Blokken in oude luister hersteld, ook worden de woningen uiterst energiezuinig en gasloos verwarmd. Platform 31 noemt de renovatie als één van de zes landelijke voorbeelden voor verduurzaming van sociale woningbouw.

De cascorenovatie van De Nijverheid is opgeleverd! Nu kunnen de klussers aan de slag om hun droomwoning af te maken in dit gemeentelijke monument aan de Toussaintkade in Leiden. Vanschagen Architecten heeft voor ontwikkelaar Steenvlinder de plannen voor de gehele restauratie en renovatie van dit monument uitgewerkt en de uitvoering van de casco-renovatie begeleid. De komende tijd gaan de nieuwe eigenaren dus nog hard aan slag!

Woonbron en gemeente Rotterdam hebben na een selectie voor Vanschagen Architecten gekozen als architect voor een ingrijpende renovatie van het complex Alhena. Alhena ligt op op de kop van de Mathenesserweg aan het Marconiplein en is daarmee een beeldbepalend project uit de jaren ’20 van architect Brinkman. De opgave is het beeld weer in oude luister te herstellen in combinatie met een grondige aanpassing van het woonprogramma tot hoofdzakelijk galerijontsloten woningen boven een plint van winkels en woningen. Start bouw is gepland in 2022.

Wederom in de geschiedenis van ons bureau blijkt het Welschen bouwsysteem ideaal voor een tweede leven. In navolging van het in 1992 met de Nationale Renovatie Prijs bekroonde Welschen 7, heeft Vanschagen Architecten voor het Welschen 2 complex in Overschie de complete transformatie uitgewerkt. In opdracht van Woonstad wordt een rijke differentiatie van lift ontsloten woningen, grote twee laagse woningen, beschermd wonen en starters woningen ontwikkeld in het voormalige portiekcomplex. Samen met FM advies (kosten), VanderWeele (bouwfysica), Pieters (constructie), Pameijer (begeleid wonen), Boa (groenontwerp) en Slokker Bouwgroep wordt gewerkt aan de eerste van totaal 4 fasen. Team VA: Raquel Paz Ibarria, Rens van Dijk, Arjan Gooijer en Hans Meijer (foto: Gerhard Nel)

Vorige week werden ze vervangen: de oude, schonkige balkons aan de Vijverhofstraat. De nieuwe balkons werden volledig geprefabriceerd en direct geplaatst op de bestaande consoles. Het gelaserde patroon in het nieuwe balkon refereert aan oude smeedijzeren art deco hekjes maar biedt tegelijk privacy en beschutting. In opdracht van Havensteder, in samenwerking met Hoftijzer Vastgoedonderhoud.

Het project is begonnen in 2016 in opdracht van de Commissie Ruimtelijke Kwaliteit, Amsterdam. "Mooi verduurzamen" is een matrix geworden voor corporaties bij het verduurzamen van hun naoorlogse bezit in de Algemeen Uitbreidingsplan gebieden. Verschenen op de laatste publicatie van het CRK jaarverslag.

Voor wbv de Sleutels, ontwierpen we in opdracht van Ballast Nedam West de bekleding van onder meer 9 kopgevels in wijk Slaaghwijk ( Buizerdhorst en Valkenhorst) in Leiden. Het thermisch isoleren van genoemde gebouwkoppen vond plaats met STO ecoshapes van het type weathered. Een materiaal op minerale basis van 3mm dikte. Waarvan de motieven, afmetingen en vormen vrij te bepalen zijn. En wordt verlijmd op een gewapende ondergrond op isolatie. We bedachten een gelijkzijdige, zeshoekige vorm in 3 verschillende motieven. De elementen zijn random gesorteerd en aangebracht. De zeshoek is gelijkzijdig, daarmee draaibaar en dus op diverse manieren schakelbaar. We kozen niet voor kleurrijke, speelse, afbeeldingen maar juist voor een wat rauw en verweerd ogend oppervlak dat technisch klopte met de zestiger jaren prefabbeton uitstraling en esthetisch de tand des tijds met gemak zal gaan doorstaan. Het ecoshape element is om de randen heen gevouwen. Daarmee wordt massiviteit gesuggereerd.

Directie Alliantie geeft groen licht op aanpak Staalmanplein: vergroten poort, aanpak winkelplein incl. plintwoningen, renovatie kiosken, vergroten onderdoorgang, transformeren ketelhuis…

Een prachtige, gelaagde metropool waar het elektrische verkeer een belangrijke bijdrage levert aan de relaxte sfeer.

De Wasserij gaat open! Een Rotterdamse broedplaats voor innovatieve mode. Herbestemming van de oude wasserij van het Bergweg ziekenhuis, verborgen op een binnenterrein tussen Bergweg en Sint Agathastraat. Een mooie samenwerking met SKAR, Stipo, Stad2, De Ronners. Vrijdag 15 nov. wordt deze fashion-hub geopend. Aansluitend is het Getting Closer Festival (16 -17 nov). Welkom!