VA vertelt …

Een preview van de derde stap in de vernieuwing Boerhaavewijk, Haarlem. Verduurzaming van de flats op laag 2-4, in bewoonde staat. Binnenkort komt ook de transformatie van de plint in beeld: maisonnettes en nieuwe entrees.
I.o.v. Elan Wonen, I.s.m. Hemubo.

December 2016 Gert Jan te Velde participated in the Regeneration 16, organized by the Dublin Institute of Technology (DIT). Gert Jan te Velde was the keynote speaker with his introduction on Regeneration postwar social housing in the Netherlands. Others speakers also touched on the subject on how to adapt human settlements to the new realities in an uncertain climate (physically and sociologically). The presentation of Gert Jan te Velde introduced a relatively new form of redevelopment of existing apartment buildings: collective private commissioning (in dutch: collectief particulier opdrachtgeverschap, cpo). An important example of this new phenomenon is the project Klarenstraat in Amsterdam-Nieuw West. The most important conclusions are:
•    Post-war housing is flexible and can be beautiful.
•    JIC is not the only way, but nonetheless an important way of dealing with the existing housing stock; it gives an unique quality.
•    JIC asks different ways of working by professionals.
•    Perhaps less financial profit on the short term, but the housing association and city get what they want: profit on the short term, new groups in vulnerable neighbourhoods, less financial risks for the developer and new ways of working.
The congress was a great success and ended by launching the online Irish Journal of Social, Economic and Environmental Sustainability by the president of DIT, professor Brian Norton. Next year these topics will be elaborated during the Regeneration 17, organized in November 2017 by the DIT.

De Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed organiseert een tweedaags congres over de transformatieopgave in de naoorlogse gebieden.
Hoe verbinden we de kwaliteiten van toen met de opgaven van nu.
De RCE nodigde Vanschagen Architecten uit drie workshops te verzorgen.

De verbouwing van “de Rechercheur” aan de Kapelstraat in Hilversum is in volle gang! Dit drielaagse verborgen juweel van W.M. Dudok uit 1950, verstopt achter het Theater Gooiland, wordt behoedzaam hersteld en van functie veranderd. De voormalige politie dependance wordt getransformeerd tot een woongebouw met 18 zelfstandige galerij-ontsloten appartementen. De woningen op de begane grond krijgen een privétuin/-terras die straks bereikbaar met terrasdeuren die worden opgenomen in de nieuwe puien van de plintgevel. De ‘blinde’ zuidgevel van “de Rechercheur” krijgt Dudokwaardige ramen en woningtoegangen. Naast de voordeuren komt een 3  meter brede stoepzone van dieprode klinkers. Bewoners kunnen hier een plant of bankje neerzetten. Samen met een groene beukhaag vormt dit de overgang naar het aangrenzende parkeerpleintje.

Vanschagen Architecten heeft een studie afgerond naar de mogelijkheden voor de Toermalijnschool in Emmen. De school blijkt veel kwaliteiten te bezitten die goed aansluiten op het specifieke onderwijs van de school. Vanschagen Architecten heeft een stappenplan ontwikkeld waarin de oorspronkelijke kwaliteit stap voor stap wordt herwonnen en aangepast aan de actuele wensen van onderwijsinhoud en gebruikseisen zoals energiebeperking, goed binnenklimaat en beperking van de onderhoudsbehoefte. De eerste stap is meteen een belangrijke waarin met gerichte ingrepen de oorspronkelijke kwaliteiten worden teruggehaald en versterkt. Hiermee vormen ze de springplank voor verdergaande ingrepen als gedeeltelijke vervanging en aanvulling van ruimten en functies. De school kan met een ingenieus doorschuifsysteem op de locatie blijven doorfunctioneren.
De studie is onderdeel van een onderzoek van de Stichting Mevrouw Meijer, die een lans breekt voor behoud en aanpassing van wederopbouwscholen. De studie van Vanschagen Architecten heeft voor de Toermalijn glansrijk aangetoond dat renovatie en verbouw veel kwaliteiten voor zowel school als omgeving.

In opdracht van Staedion onderzochten dit voorjaar we de transformatiemogelijkheden van het voormalig wijkkantoor in Den Haag. De modellen varieerden van tijdelijke kamerbewoning tot appartementengebouw.
Staedion en gemeente hebben besloten in te zetten op het realiseren van 26 appartementen voor de huisvesting van statushouders. Vooral intern wordt het pand stevig aangepakt. Meest in het oog springend is de centrale hal. Door hiervan het dak te verwijderen en een centrale hof te formeren wordt het mogelijk daaromheen woningen te realiseren.
Gezien de grote urgentie van de huisvesting van statushouders is het streven de transformatie eind 2016 op te leveren. Het plan wordt momenteel in nauwe samenwerking met adviseurs en Hemubo uitgewerkt. We mikken met elkaar op een zeer efficiënt proces met een doorlooptijd van nog geen jaar:  April studie, juni vergunningsaanvraag, september start bouw, december opleveren, januari 2017 bewoond.

De renovatie van de Rembrandtflats in de wijk Poelpolder in Lisse is voltooid. Zoals in vele andere projecten is het Vanschagen Architecten gelukt kunst in te zetten als sluitstuk van een dergelijke grootschalige operatie. Uiteraard met dank aan de opdrachtgever, woningbouwvereniging Stek uit Lisse.
De woningen zijn onder andere voorzien van geheel nieuwe en grotere balkons, hebben een label A gekregen en de galerijcomplexen zijn voorzien van chique, ruime entrees. Ter plaatse van die hoofdentrees zijn grote glazen beeldschermen geplaatst. De beeltenissen op de schermen markeren de transformatie en verwijzen naar de periode waarin de gebouwen zijn gerealiseerd en suggereren tegelijkertijd een doorkijk naar de toekomst. Een en ander naar ontwerp door Esther Schoonhoven van K&A ontwerpatelier uit Rotterdam in samenwerking met Vanschagen Architecten en GBB Glasbewerking uit Tilburg.

Vanaf 2012 maken wij de loods FENIX II geschikt voor allerlei activiteiten en ondernemingen.
Circusschool Codarts, Rotjenknor, Food Factory, Workspace, Posse, Crooze,…. Een mooi inkijkje biedt deze onlangs verschenen film.

Net voor de zomer van dit jaar is de renovatie van het complex Paul Krugerstraat opgeleverd. Sité Woondiensten en bewoners zijn zeer tevreden over de restauratieve aanpak van gevel en dak. Een uitgekiend isolatiepakket in combinatie met nieuwe installaties heeft tot forse verbetering van de energielabeling geleid. Indien gewenst zijn keuken, douche en toilet vernieuwd. De bewoners konden tijdens de renovatie in hun woning blijven wonen.
Historisch onderzoek van Leon van Meijel was de basis voor een aanpak van Vanschagen Architecten waarin de oude glorie is gecombineerd met hedendaagse eisen van veiligheid, isolatie en bedieningsgemak. Het oorspronkelijk ontwerp was van het Amsterdamse bureau Gulden & Geldemaker. In de loop van de tijd was door onderhoudsingrepen weinig meer over van de oorspronkelijke charme. Vanschagen Architecten heeft Kozijnindelingen, dakkapellen, dakgoten, tuinmuurtjes en kleuren zo veel als mogelijk weer in oude luister hersteld of teruggebracht. De Buurtmakers hebben de uitvoering met veel zorg en aandacht op zich genomen. Al met al een renovatie waar alle betrokkenen trots op zijn en die in Doetinchem zeker een vervolg zal krijgen.
Opdrachtgever: Sité Woondiensten
Aannemer: De Buurtmakers – Achterhoek
Aantal woningen: 47 eengezinswoningen
Ingreep: restauratief groot onderhoud