VA vertelt …

Voor wbv de Sleutels, ontwierpen we in opdracht van Ballast Nedam West de bekleding van onder meer 9 kopgevels in wijk Slaaghwijk ( Buizerdhorst en Valkenhorst) in Leiden. Het thermisch isoleren van genoemde gebouwkoppen vond plaats met STO ecoshapes van het type weathered. Een materiaal op minerale basis van 3mm dikte. Waarvan de motieven, afmetingen en vormen vrij te bepalen zijn. En wordt verlijmd op een gewapende ondergrond op isolatie. We bedachten een gelijkzijdige, zeshoekige vorm in 3 verschillende motieven. De elementen zijn random gesorteerd en aangebracht. De zeshoek is gelijkzijdig, daarmee draaibaar en dus op diverse manieren schakelbaar. We kozen niet voor kleurrijke, speelse, afbeeldingen maar juist voor een wat rauw en verweerd ogend oppervlak dat technisch klopte met de zestiger jaren prefabbeton uitstraling en esthetisch de tand des tijds met gemak zal gaan doorstaan. Het ecoshape element is om de randen heen gevouwen. Daarmee wordt massiviteit gesuggereerd.

Vandaag een mooi verhaal over De Wasserij in Kunstbode #4. De Kunstbode verschijnt als bijlage bij diverse landelijke kranten en ook online.

Directie Alliantie geeft groen licht op aanpak Staalmanplein: vergroten poort, aanpak winkelplein incl. plintwoningen, renovatie kiosken, vergroten onderdoorgang, transformeren ketelhuis…

Een prachtige, gelaagde metropool waar het elektrische verkeer een belangrijke bijdrage levert aan de relaxte sfeer.

De Wasserij gaat open! Een Rotterdamse broedplaats voor innovatieve mode. Herbestemming van de oude wasserij van het Bergweg ziekenhuis, verborgen op een binnenterrein tussen Bergweg en Sint Agathastraat. Een mooie samenwerking met SKAR, Stipo, Stad2, De Ronners. Vrijdag 15 nov. wordt deze fashion-hub geopend. Aansluitend is het Getting Closer Festival (16 -17 nov). Welkom!

De Tuinstadwijk in Leiden is een beschermd stadsgezicht. De renovatie brengt de oorspronkelijke kwaliteiten weer tot leven

Afgelopen vrijdag 6 nov. openende wethouder Schneider de Fenix Work Space: een overdekt 'dorp' werkruimten op de 1e verdieping van loods Fenix II. Ondernemers kunnen hier, pal boven de Fenix Food Factory en tusssen Deliplein en Hotel New York hun eigen werkruimte creëren. Voor de eerste ondernemers ontwikkelende Vanschagen Architecten al elf werkunits: voor de 3D echografie van Kijk Nou's, voor de barbier Xchange, voor de coaching en training van Source Creations, voor Leadgate, voor de locatiescouts Witte&Donia. Verschillende andere units zijn momenteel in ontwikkeling.

Aansluitend op het reeds uitgevoerde sloopwerk is nu ook de bouwkundige uitvoering van het Circuscentrum Rotterdam in Fenixloods 2 begonnen. Na een aanbesteding is het werk gegund aan Van Wijnen Stolwijk B.V. Momenteel wordt er druk gewerkt aan het bouwen van binnenwanden, maar ook staat een groot deel van de container-units op z’n plek om ter plekke weer verder te worden afgebouwd. Een deel van deze units begint hiermee al aan z’n derde leven; ze zijn onderdeel geweest van de voormalige villa Zebra, daarna hebben ze dienst gedaan voor een tijdelijke school in Hoogvliet, de Notenkraker, en nu zullen ze opnieuw worden gebruikt in Fenixloods II ten behoeve van kleedkamers, fitness-ruimtes, toiletten, etc. Ook is een deel van de units afkomstig uit het voormalige deelgemeente –kantoor Hillegersberg Schiebroek. De komende weken zullen ook de buitengevels onder handen genomen gaan worden, en zal er langzaamaan steeds meer daglicht binnen treden in de nu nog dichte loods. Het Circuscentrum Rotterdam moet in september haar deuren openen, bij ingang van het nieuwe schooljaar.
Programma: 3000 m2 aan onderwijs- en bijeenkomstfunctie
Opdrachtgever: Stadsontwikkeling Rotterdam
Gebruikers: Codarts Circus Arts en Circus Rotjeknor
Constructie: Bouwkundig Adviesbureau Baas B.V.
Installaties /bouwfysica: Adviesbureau Van Der Weele
Aannemer: Van Wijnen Stolwijk B.V.
Kostendeskundige: R&V Adviseurs
Directievoering: ORCA Projects

Afgelopen jaar renoveerden we in opdracht van Staedion een dertigtal woningen in de Naaldwijksestraat in de Schilderswijk, Den Haag. Onze bemoeienis beperkte zich tot het verbeteren van voor- en achtergevels. De 2-laagse rijtjeswoningen, begin jaren 80 gebouwd, markeren een twijfelachtige stedenbouwkundige periode in de stad Den Haag. Ze hebben in feite te weinig hoogte voor de stedelijke plek die ze innemen, en zijn bovendien nogal kneuterig gebouwd. We namen de kans waar om de gevels hoger te laten lijken, door ze optisch in hoogte ‘op te rekken’. De gevels bevatten noodgedwongen, dichte pui-delen die we hebben bekleed met door holonite geproduceerde panelen. Door de panelen te voorzien van een mussenmotief (met dank aan Steven Gelderman van noeplast) verwezen we naar het historisch gezien o zo belangrijke Schilderswijkse buurthuis “de Mussen”.

Het boek is af! 20 juli presenteren we  DIY Klarenstraat, een analyse van het klusproject in Slotervaart.
Zo’n twee jaar na oplevering een uitgelezen moment om de balans op te maken: hoe verliep het traject, wat wordt er van de professionals gevraagd en bovenal: wat levert het op aan woonplezier, betrokkenheid en vernieuwing van de buurt? Pakhuis de Zwijger