Logo
Print this page

Gasthuislaan, Amersfoort

Met een uitgebalanceerde reeks van eenvoudige maar trefzekere, technische - en esthetische ingrepen, zijn de vroeg-naoorlogse portieketagewoningen aan de Gasthuislaan in opdracht van de Alliantie zorgvuldig geprepareerd voor een tweede bestaan. Door in de studiefase, ter voorbereiding op de renovatie, de essentie van het gebouw te doorgronden (het zogenaamde DNA) en dat als uitgangspunt te nemen tijdens de uitvoering is, in 2009, een waardevol en gelijktijdig bescheiden complex van vier portiekblokken van een geruisloze neergang gered. Kijk hoe ze daar staan; statig en stralend van vertrouwen in de toekomst. De prominente, uitgestrekte ligging van het project langs de Gasthuislaan draagt bij aan een plezierige benadering van de stad Amersfoort.

Het Gasthuislaanproject is in cultuurhistorisch opzicht een bijzonder project. De architectuur is een geslaagde mix van moderne- en traditionele architectuur. Het vormt de rand van een stedenbouwkundig ensemble, ‘De Ganskuijl’, dat een landschappelijke uitleg kent. De buurt werd gebouwd als ‘inbreiding’ midden tussen dertiger jaren middenstandswoningen en ligt daarom geïsoleerd. Maar dat maakt het monumentale buurtje extra speciaal.

Medio 2015 krijgt het project een vervolg, ook de zogenaamde ‘Ganskuijl-blokken’ zullen op een vergelijkbare manier zorgvuldig worden gerenoveerd.

Opdrachtgever: De Alliantie Amersfoort.
Aannemer: Rutges Vernieuwt – Renovatie en Onderhoud
Fotografie: Stijn Brakkee

© 2014 Vanschagen Architecten