Logo
Print this page

Nieuwemarkt Rotterdam

Het ontwerpen van een nieuwe kopbebouwing aan de kop de Nieuwemarkt in Rotterdam was kern van de opgave voor Vanschagen architecten in opdracht van Marcan Vastgoed.
Het is een pand van strategisch belang binnen haar bezit en in dit gebiedje vanwege haar positie op de kop van het blok en haar prominente ligging tegenover het University College en midden in een winkel- en uitgaansgebied.
Het pand moest geschikt worden gemaakt voor een horecagelegenheid met een hoogwaardige uitstraling. Ook wil zij met deze ingreep een impuls geven aan de verbetering van gebouw en het ensemble. Dit bleek een complex vraagstuk, omdat het eigendom sterk versnipperd is.
De vraag was hoe de verbetering van de kop binnen deze context gestalte kon krijgen. Pannekoekstraat 75- Nieuwemarkt 11 maakt deel van een jaren ’50 ensemble van architect Bakker die veel in Rotterdam heeft gebouwd. Vanuit de gemeente (stedenbouw, welstand) werd streng gewaakt worden voor het in stand houden en versterken van dit ensemble. Het uiteindelijke ontwerp werd een horecagelegenheid van voldoende grootte en met een hoogwaardige uitstraling, die tegelijkertijd het ensemble respecteert en versterkt.

Opdrachtgever: Marcan Vastgoed B.V.
Aannemer: BAM Woningbouw Rotterdam
Constructeur: Bouwkundig Adviesburo Baas. B.V.
Gevels: Lieftink geveltechniek

© 2014 Vanschagen Architecten