Logo
Print this page

Herstructurering Malvert, Nijmegen

Aan de rand van de wijk Dukenburg pal aan het Maas-Waalkanaal heeft Standvast 264 maisonnettewoningen in bezit, verdeeld over 11 blokken die bestaan uit een plint van garages en vier woonlagen, totaal vijf lagen. De woningen, gebouwd in 1968, zijn redelijk ruim (4-kamerwoning van 85 m2 gbo) en hebben een relatief lage huur (netto ca. 315 euro per maand). Herstructurering moet in de ogen van Standvast Wonen leiden tot een buurt die: een gevarieerder en beter woningaanbod heeft, maar waarvan een substantieel deel betaalbaar is voor de huidige doelgroep en veilig en schoon is en een goede relatie heeft met het kanaal.
 
Maisonnettes
Voor kleine huishoudens, die nog goed ter been zijn, worden zesenzeventig maisonnettes verbeterd tot 3- of 4-kamermaisonnettes (type D /82m2 gbo). Voor gezinnen worden vierenveertig maisonnettes samengevoegd met de garages op de begane grond. Hierdoor ontstaan grotere, grondgebonden woningen met een voordeur aan de straat met aan beide zijden een grote tuin. De meeste krijgen een tuinkamer op de begane grond. De architectuur krijgt meer kwaliteit door de eenvormigheid van de gebouwen te verzachten met het nieuwe programma, zoals nieuwe woonfuncties op de begane grond, vernieuwing van de gevel, vergroting van de balkons en verbeteren van de entrees.
 
Laagbouw
De blokjes van eengezinswoningen vormen met de maisonnetteblokken een hechte stedenbouwkundige configuratie rondom de hoven. De blokken zijn als losse eenheden rond deze hoven gegroepeerd. De entreezijde van de eengezinswoningen bevindt zich aan de buitenzijde van de hoven de tuinen liggen aan de binnenzijde en zijn op het zuiden georiënteerd. Het karakter van de abstracte manier waarop de maisonnetteblokken geplaatst zijn blijft gehandhaafd. Dit komt vooral tot uidrukking door de dichte koppen. Er wordt uitgegaan van een lessenaarsdak omdat dit grote variatie binnen de schil biedt en de en bewoners indelingskeuzes hebben zonder dat het beeld wordt aangetast. Dit type biedt ook mogelijkheden voor uitzicht over de dijk door een volwaardige 3e woonlaag.
 
Hoogbouw
De twee appartementenblokken zijn terzijde van de hoven gepositioneerd. Ze zijn wat programma en ligging betreft verschillend. Voor de samenhang van het geheel is verwantschap tussen beide essentieel. De woonkwaliteit die aan de appartementen kan worden toegekend is gericht op rust, groen en uitzicht. Dus niet binnenstedelijk en ook niet in een buitenwijk, maar 'aan de rand van de stad'.
 
Opdrachtgever: Standvast Wonen, Nijmegen
Aantal gerenoveerde woningen: 120 maisonnettes
Aantal nieuwe woningen: 61 eengezinswoningen, 62 appartementen en 2 bedrijfsruimten
Specifieke procesonderdelen: stedenbouwkundige herverkaveling tot hoven
Opgeleverd: 2011/ 2015
Type ingreep: volledige transformatie van een buurt

© 2014 Vanschagen Architecten