Logo
Print this page

Vernieuwing Boerhaavewijk Haarlem

De Boerhaavewijk wordt stap voor stap vernieuwd. Wij onderzochten de toekomstwaarde van de portiekflats en concludeerden met Elan Wonen: een gerichte ingreep in de plint, gecombineerd met groot onderhoud van de woningen boven is optimaal. Hierdoor worden de grootste minpunten (dichte plint, krappe entrees, slechte inbedding in woonomgeving) opgelost en wordt de waardevolle woningvoorraad (ruime, betaalbare flats, deels liftontsloten) behouden. De ingreep in de plint sluit aan bij de verdere vernieuwingsplannen voor de buurt: het maken van gesloten bouwblokken van eengezinswoningen tussen de portiekflats in. Zo ontstaat er een wereld van straten, stoepen en tuinen.
In de plint zijn woningen gemaakt, met een eigen voordeur aan de straat. De lage begane grond wordt gecompenseerd door een dubbelhoge vide aan de tuin. Maximaal licht en zicht op het groen.
De krappe entrees zijn uitgebouwd zodat er een ruime hal ontstaat. De bestaande spiltrappen (effect van een liftbijplaatsing in de jaren 90) landen nu niet meer zomaar op het trottoir, maar worden in de nieuwe hal opgenomen. Hoewel architectonisch niet moeders mooiste, met behoud van deze trappen konden ook de aanwezige liften worden gehandhaafd. De woningen boven zijn in bewoonde staat gerenoveerd: nieuwe puien, installaties, badkamers, keukens. Alle woningen kregen een ruimer balkon aan de tuinzijde; uitkragend over de bestaande constructie.  
Het vooronderzoek voerden we uit voor Elan Wonen. De planontwikkeling deden wij in opdracht van Hemubo, de uitvoerend aannemer. Zo konden ontwerp, maakbaarheid en uitvoeringssnelheid in onderlinge samenhang worden ontwikkeld.

Opdrachtgever vooronderzoek: Elan Wonen
Opdrachtgever DO-uitvoering: Hemubo Almere
Aantal woningen: 10 plintwoningen, 30 bovenwoningen,
Specifieke elementen: balkonuitbreiding, vides, entree’s
Periode: 2010 voorstudie. Uitvoering fase 1 en fase 2 2013-2014

© 2014 Vanschagen Architecten