Logo
Print this page

Dudokhaken

In de Dudokhaken wordt een nieuw, gedifferentieerd  en hoogwaardig woonprogramma gerealiseerd op zo´n manier dat de buurt als eenheid bewaard blijft en bestaande structuren en kwaliteiten niet worden aangetast.

Na oplevering is er ruimte voor gezinnen, starters op de huurders- en de kopersmarkt, senioren (WIBO) en rolstoelwoningen. De buurt wordt verdicht met 27 woningen (ca. 10%). Door dit programma als daklaag toe te voegen op de plek van de oude droogzolders is voorkomen dat de verdichting ten kosten zou gaan van de groene hoven - één van de belangrijke karakteristieken en kwaliteiten van de buurt. De transformatie wordt gecombineerd met het toepassen van milieubesparende maatregelelen zoals de aanleg van stadsverwarming.
In de architectonische staat bewaren van de eenheid van de buurt centraal. De aanpak van de blokken is uniform, ondanks het verschil in programma achter de gevels. Het enige verschil tussen koop- en huur zijn de balkons. Bij de huurwoningen is het balkon vergroot.
De zolderraampjes zijn een terugkerend element in de buurt en komen ook voor in de hoogbouw aan het Lambertus Zijlplein. Ze zijn benut als borstwering waarachter de nieuwe dakwoningen schemeren. In de zes hoeken van het complex springt de vernieuwing naar buiten. De glazen lifthal bedient alle galerij- en dakwoningen in het blok.

De transformatie van de zes haken wordt in drie fasen uitgevoerd. Per fase wordt steeds een haak met huur- en één met koopwoningen opgeleverd. De eerste fase van het project wordt begin december 2009 afgerond. Fase 2 en 3 staan gepland voor 2010.
 
Aantal woningen per fase: 52 woningen huur, 61 woningen koop.
Per fase 17 dakwoningen, 16 samenvoegingen, 16 Wibo's, 4 Miva's.
Oorspronkelijk telt één haak 52 woningen (28 portiek, 24 galerij)
 
Opdrachtgever: Stadgenoot, Amsterdam
Ontwikkeling: Delta Forte, Amsterdam
Uitvoering: Van Ieperen Groep, IJsselstein

Winnaar van de Geurt Brinkgreve Bokaal 2010

© 2014 Vanschagen Architecten