Logo
Print this page

Dordtselaan

Het project Dordtselaan ligt in de Tarwewijk (Millinxbuurt). Tot halverwege de jaren '90 een no-go area in Rotterdam. Met veel subsidie (o.a. Europees) wordt de hele wijk intensief aangepakt.
De verouderde en slecht onderhouden particuliere woningen zijn aankocht om na renovatie en samenvoeging als ruime koopwoningen op de markt gezet te worden. Dit project moet bijdragen aan de gewenste terugkomst van de middeninkomens in de wijk. De locatie is op steenworp afstand van (het winkelcentrum) Zuidplein en sluit aan op directe as naar de noordoever. De Dordtselaan heeft een breed profiel met platanen en is een drukke verkeersas. De Heinenoordstraat is een smal en kort straatje dat toegang geeft tot de Millinxbuurt. De Millinxstraat ligt beschut aan een park. Er zijn grote verschillen in de casco's van deze jaren'30 blokken.
Door gebruikmaking van het verschil in ligging en de verschillen in de casco's hebben we hier woningen kunnen realiseren die verschillende doelgroepen kunnen bedienen. Rustig gelegen gezinswoningen aan de Millinxstraat met bovenbenedenwoningen van ca. 100m2. Maar ook grote, stedelijke 3-laagse bovenwoningen van 200m2 aan Dordtselaan. (Met een vrij indeelbare bovenste verdieping en een groot dakterras.)
De architectuur van de straatgevels is in oude glorie hersteld. De Dordtselaan met zijn karakteristieke bandvensters is bijna restauratief aangepakt. Hier zijn nieuwe houten kozijnen geplaatst die eigentijdse eisen combineren met de oude detaillering. De achtergevels zijn vrijwel geheel vervangen. Iedere woning heeft een eigen berging op het binnenterrein. Door een poort in de gevel van de Heinenoordstraat wordt het binnenterrein ontsloten.


Opdrachtgever: de Nieuwe unie, Rotterdam en Ontwikkel Combinatie Tarwewijk
Aannemer: BAM, Rotterdam
Aantal nieuwe woningen: 45, 1 bedrijfsruimte
Oplevering: 2007
Type ingreep: samenvoeging,optoppen en nieuwe achtergevel

 

© 2014 Vanschagen Architecten