Logo
Print this page

Vernieuwing Themaflats

Is er een vernieuwingproces mogelijk vanuit de kansen en kwaliteiten van bestaande woningvoorraad en stedenbouwkundige structuur? Dat was de centrale vraag die we onderzochten in opdracht van de beide bewonersverenigingen (!) van de Themaflats: Maarank en Samen Sterk. Zij maakten bezwaar tegen de sloop van het hele gebied (eerste versie Gagelplan), en kregen budget van respectievelijk Portaal en Mitros om een onderzoek te laten uitvoeren.
 
Vernieuwing van de buurt met gedeeltelijk behoud van gerenoveerde flats blijkt goed mogelijk. Door in te zetten op de collectieve delen van de blokken (entree's, gevel, plint) kunnen deze blokken weer lange tijd mee. De verschillende doelgroepen kunnen worden bediend en woningen up to date worden uitgerust. Interessant blijkt vooral de ingreep tussen basaal onderhoud en hoog nivo renovatie, het 'middenniveau' van verbetering. Dit levert kwalitatief goede woningen die weer 30 jaar meekunnen en kan bovendien in bewoonde staat worden uitgevoerd. Er kan dus begonnen worden met de vernieuwing zonder uitverhuizen! Dat maakt een goede, gefaseerde uitvoering mogelijk waarin eerste wordt gerenoveerd, en dan pas gesloopt.
 
Stedenbouwkundig kan de combinatie van nieuwe laagbouw en gerenoveerde flats leiden tot het een interessant, nieuw woonmilieu - juist doordat het mogelijk is delen van flats te handhaven en de begane grond te transformeren. Zo wordt de grote schaal en concentratie van hoogbouw doorbroken en krijgt de hoogbouw ook echt een eigen plek: langs de ecologische zone van de Klopvaart of aan de uitlopers van het Gagelpark. De stedenbouwkundige studie deden we samen met BGSV.
 
Opdrachtgever: Mitros
i.s.m.
Woonbond: Frans de Munk
BGSV: Roel Bakker en Arnoud Siemonsma

© 2014 Vanschagen Architecten