Logo
Print this page

Ooievaar- en Rembrandtflats, Lisse

Woningcorporatie Stek en gemeente Lisse willen de Ooievaar- en Rembandtflats een rol laten spelen in de woonzorgzone. Vanschagen Architecten onderzocht de mogelijkheden die de bestaande voorraad daarvoor biedt.

Dit onderzoek leverde een aantal interessante bouwstenen op, maar bovenal de mogelijkheid voor Stek keuzes te maken waar en hoe een diversiteit aan woonprogramma te realiseren, afhankelijk van de externe ontwikkelingen. Zo bleken de bestaande flats door een relatief simpele ingreep geschikt te maken voor senioren (3 sterren-niveau: rolstoeltoegankelijk) middels een relatief bescheiden plattegrondwijziging door twee slaapkamers samen te voegen in combinatie met het vergroten van de badkamer. Door de galerijen op te hogen kunen de woningen drempelloos gemaakt worden. Hoeveel van deze typen en waar kan Stek laten afhangen van de vraag en de financiële mogelijkheden op dat moment. Wel was stedenbouwkundig voor de hand liggend deze woningen zoveel als mogelijk in de Rembrandtflat te realiseren, omdat deze het meest strategisch liggen ten opzicht van de zorgzone. Alle woningen krijgen nieuwe, deels diepere balkons en de gebouwen worden geheel voorzien van nieuwe glazen hekken. Bovendien worden de woningen verbeterd naar label A. Het verglazen, de toepassing van warme en frisse, contrasterende kleuren, de nieuwe balkons en de vernieuwde over twee verdiepingen uitgebouwde entrees vormen de dragers van de upgrading van de galerijgebouwen. In geval van de Kleine Rembrandt wordt de geslotenheid van de plint doorbroken door garages te transformeren tot plintwoningen, het ketelhuis te verbouwen tot scootmobielruimte en de bergingen te herclusteren. Tegelijkertijd wordt in de gebouwen waar slechts één lift is, een extra lift toegevoegd zodat de hoge liftbelasting drastisch vermindert.

Opdrachtgever: Stek te Lisse
Aantal gerenoveerde woningen in twee fasen: 336
Specifieke procesonderdelen: labelsprong, verbeteren leefklimaat, upgraden van het beeld
Opgeleverd: 2014-2015
Type ingreep: transformatie van een grootschalige galerijcomplex

© 2014 Vanschagen Architecten