Logo
Print this page

Geroflat, Onze flat

“Het leven is verrukkelijk” was destijds het motto van de Gero fabriek, voormalige eigenaar van de Geroflat en stond synoniem voor kwaliteit, duurzaamheid en uitgekiende vormgeving. Dit proberen we terug te laten komen in het ontwerp van de vernieuwde Geroflat. Het handhaven van het autonome, krachtige beeld middels een okergele gekleurde hekbeplating met perforaties van het Gero bestek in combinatie met eenduidig, contrasterend kleurgebruik van de kozijnen van de woningen en chique entrees, zowel individueel als collectief.

Geroflat, Onze flat
De Geroflat maakt deel uit van een hoekig gevormde slinger van opeenvolgende grootschalige galerijcomplexen. Vanwege het eenduidige rechthoekig volume in combinatie met de omgaande galerijvloeren en hekwerken heeft het een krachtige uitstraling. Seyster Veste heeft o.a. besloten de hekwerken te vervangen. Vanschagen Architekten stelt voor alleen de huidige beplating te vervangen voor een nieuwe gemoffelde stalen beplating. Door deze voor de bestaande balusters en leuning langs te laten lopen is op een eenvoudige en uniforme manier huidige en toekomstige hoogte problemen (wanneer men besluit galerij op te hogen) op te lossen. Bovendien wordt op deze wijze het autonome, krachtige beeld versterkt. De beplating wordt uitgevoerd in een okergele kleur met perforaties van het Gero bestek, als verwijzing naar de oorspronkelijke eigenaar/ oprichter van het gebouw. In samenwerking met VMG (Versteeg Metaal Groep) uit Heusden is het ontwerp door ontwikkeld. Hierbij was naast maakbaarheid, uitvoerbaarheid met aandacht voor het kunnen uitlijnen over 250 meter van even groot belang.
De gevelkozijnen ogen oorspronkelijk flets en bestaan vooral uit veel glas. Door ze van een donkere kleur te voorzien, gaan ze meer spreken en steken ze tegelijkertijd beter af tegen het geel gekleurde metselwerk en de nieuwe hekbeplating. Om de gevel nog meer gewicht te geven worden de voordeuren vervangen voor robuuste blank gelakte entreedeuren met smalle verticale glasopeningen. De portiekpuien moeten vooral gaan contrasteren door deze in een gebroken witte kleur te schilderen. Door in de trappenhuizen overwegend een witte afwerking toe te passen met een antraciet kleurige vloerafwerking en een goede verlichting zullen deze ’s avonds zich openbaren als grote verticale lichtbakens.

De woningen stijgen aanzienlijk in labelniveau, van G/ F naar A door onder andere slimme ingrepen in de bestaande installatie. Programmatisch wordt enige differentiatie bereikt middels de transformatie van een bescheiden vierkamerwoning met matige voorzieningen naar een ruime driekamerwoning met goede voorzieningen. Als laatste ingreep om het wonen in dit gebouw te veraangenamen worden de entreehallen en trappenhuizen verbeterd, zijn de liften vervangen, de toegangen naar de berginglaag afgesloten en de berginglaag zelf opgeknapt.

Opdrachtgever: Seyster Veste te Zeist
Aantal gerenoveerde woningen: 360
Specifieke procesonderdelen: labelsprong, verbeteren leefklimaat, upgraden van het beeld
Opgeleverd: 2014-2015
Type ingreep: transformatie van een grootschalige galerijflat

Zie ook:
Geroflat: Het plan
Geroflat - Laan van Vollenhove - Zeist

© 2014 Vanschagen Architecten