Ooievaar- en Rembrandtflats

Lisse

Lisse

Foto van de gerenoveerde rembrandtflat in lisse.
de Rembrandtflat
Opdrachtgever
Stek te Lisse
Aantal gerenoveerde woningen in twee fasen
336
Specifieke procesonderdelen
Labelsprong, verbeteren leefklimaat, upgraden van het beeld
Opgeleverd
2014-2015
Type ingreep
Transformatie van een grootschalige galerijcomplex

Woningcorporatie Stek en gemeente Lisse willen de Ooievaar- en Rembandtflats een rol laten spelen in de woonzorgzone. Vanschagen Architecten onderzocht de mogelijkheden die de bestaande voorraad daarvoor biedt.

Dit onderzoek leverde een aantal interessante bouwstenen op, maar bovenal de mogelijkheid voor Stek keuzes te maken waar en hoe een diversiteit aan woonprogramma te realiseren, afhankelijk van de externe ontwikkelingen. Zo bleken de bestaande flats door een relatief simpele ingreep geschikt te maken voor senioren (3 sterren-niveau: rolstoeltoegankelijk) middels een relatief bescheiden plattegrondwijziging door twee slaapkamers samen te voegen in combinatie met het vergroten van de badkamer. Door de galerijen op te hogen kunen de woningen drempelloos gemaakt worden. Hoeveel van deze typen en waar kan Stek laten afhangen van de vraag en de financiële mogelijkheden op dat moment. Wel was stedenbouwkundig voor de hand liggend deze woningen zoveel als mogelijk in de Rembrandtflat te realiseren, omdat deze het meest strategisch liggen ten opzicht van de zorgzone. Alle woningen krijgen nieuwe, deels diepere balkons en de gebouwen worden geheel voorzien van nieuwe glazen hekken. Bovendien worden de woningen verbeterd naar label A. Het verglazen, de toepassing van warme en frisse, contrasterende kleuren, de nieuwe balkons en de vernieuwde over twee verdiepingen uitgebouwde entrees vormen de dragers van de upgrading van de galerijgebouwen. In geval van de Kleine Rembrandt wordt de geslotenheid van de plint doorbroken door garages te transformeren tot plintwoningen, het ketelhuis te verbouwen tot scootmobielruimte en de bergingen te herclusteren. Tegelijkertijd wordt in de gebouwen waar slechts één lift is, een extra lift toegevoegd zodat de hoge liftbelasting drastisch vermindert.

Foto van de rembrandtflat in lisse voor de renovatie.
bestaande situatie
Foto van de rembrandtflat in lisse na de renovatie.
nieuwe situatie
Foto van de gerenoveerde rembrandtflat in lisse tijdens zonsondergang.
nieuwe situatie
Foto van de gerenoveerde ooievaar en rembrandtflats in lisse
nieuw raamwerk verlicht in de avond

Het verglazen, de toepassing van warme en frisse, contrasterende kleuren, de nieuwe balkons en de vernieuwde over twee verdiepingen uitgebouwde entrees…

Foto van de gerenoveerde ooievaar en rembrandtflats in lisse
Foto van de gerenoveerde ooievaar en rembrandtflats in lisse