Jan van Galenstraat

Hilversum

Hilversum

vooraanzicht van huizen aan de jan van galenstraat na renovatie met blauwe en oranje details en begroeiing in de voortuinen
nieuwe situatie
Opdrachtgever
Dudok wonen
Aannemer
Duyts bv
Aantal nieuwe woningen
70 appartementen verbouwd tot 8 eengezinswoningen en 54 appartementen
Kosten
Per eengezinswoning 150.000 euro, per appartement 43.000 euro (stichtingskosten incl. btw excl. grondkosten)
Opgeleverd
2009
Type ingreep
Woningverbetering, transformatie

In de Jan van Galenstraat in Hilversum zijn in 2009, 50 jaar na de bouw, de eerste duplexwoningen ontsplitst. Kleine boven- en benedenwoningen zijn in deze straat samengevoegd tot eengezinswoningen in combinatie met een stevige schilaanpak. De ontduplexing vindt plaats op vrijwillige basis.

In de jaren ’50 en ’60 zijn duizenden duplexwoningen gebouwd om tijdelijk te voorzien in de grote woningnood. Na tien jaar zouden al deze woningen ontduplext moeten worden. Daar is in de meeste gevallen echter niet van gekomen. In Hilversum is het er eindelijk van gekomen. In de Jan van Galenstraat zijn zeventig duplexwoningen in bezit van Dudok Wonen gerenoveerd en voor een deel samengevoegd tot eengezinswoningen. Dudok wonen heeft gekozen voor een splitsing van de aanpak van de schil en de inbouw. De schil (gevels, dak, tuin, bergingen) wordt projectgewijs overal aangepakt. De inbouw wordt alleen vernieuwd bij ontduplexing op vrijwillige basis. In het bouwtraject zijn zo 8 eengezinswoningen gerealiseerd. In de toekomst kunnen nog meerdere woningen worden samengevoegd. Schil en inbouw zijn geheel los van elkaar gehouden. Alleen ter plaatse van de entree komen beiden samen. Daarom is een nieuwe entree ontwikkeld die het karakter van de eengezinswoning tot uitdrukking brengt zonder dat die te veel afwijkt van die van de te handhaven boven- en benedenwoningen en die ook later makkelijk aangepast kan worden.

vooraanzicht van huizen aan de jan van galenstraat in de bestaande situatie voor de renovatie
bestaande situatie
achteraanzicht van de tuinzijde van de jan van galenstraat in de bestaande situatie voor de renovatie
straatbeeld van de jan van galenstraat in hilversum na de renovatie met geparkeerde auto's langs de stoeprand

Een belangrijke succesfactor is een klein en hecht team van mensen geweest dat over zijn eigen grenzen heen kon denken.

aanzicht van de deurpost van de gerenoveerde woningen aan de jan van galenstraat in hilversum
de hoeksituatie van de jan van galenstraat na renovatie