Lorentzlaan

Schiedam

Schiedam

Lorentzlaan schiedam renovatie nom
voorgevel en kopgevel blok I na renovatie
Opdrachtgever:
Woonplus Schiedam
Gebruikers:
sociale woningbouw
Aannemer:
ERA Contour
Constructeur:
Bouwkundig Adviesburo Baas BV
Bouwfysisch adviseur:
Peutz
Lorentzlaan bestaand 80 2k en 3k woningen, x winkelwoningen
Hoog niveau renovatie naar NOM woningen

De uitvraag betrof te onderzoeken in hoeverre de 80 portieketagewoningen in twee woonblokken gelegen aan de Lorentzlaan te Schiedam nog voor 40 jaar zijn door te exploiteren middels een renovatie aanpak, dan wel vervangende nieuwbouw voor de handliggender is. Woonplus in samenwerking met ERA Contour heeft gekozen voor de hoog niveau ingreep. Vanschagen Architecten heeft het ontwerp- en bouwtechnische deel voor haar rekening genomen. Gedurende de ontwerpfase is besloten het energetisch concept op te schroeven naar NOM niveau, uitgezonderd de winkelwoningen. Daarbij is er gekozen om de gevels aan de binnenzijde te isoleren, hetgeen een meer restauratieve aanpak van de huidige gevel met zich meebrengt. Dit werd mede mogelijk gemaakt door de warmtepomp onder te brengen in de kapruimte.
Het complex wordt in onbewoonde staat gerenoveerd en wordt geschikt gemaakt voor een nieuwe doelgroep. De plattegronden zijn gemoderniseerd en geschikt gemaakt voor de inpassing van een geheel nieuwe wtw installatie in combinatie met een warmtepomp technologie. De winkelwoningen zijn omgezet naar woningen. Beide complexen/ woningen voldoen aan een EPC van ongeveer nul. De geluidisolatie en de brandwerendheid tussen de woningen onderling is naar nieuwbouw niveau gebracht.
Naast de toepassing van binnen gevelisolatie, zijn alle kozijnen vervangen voor nieuwe houten kozijnen en voorzien van triple glas. De huidige balkons zijn hersteld. Dit alles zodanig dat de vernieuwde uitstraling het oorspronkelijke beeld benaderd of verbeterd. De trappenhuizen zijn voorzien van een nieuwe afwerking alsmede nieuwe puien. De daken zijn geheel voorzien van zwarte PV panelen. De schoorstenen ter plaatse van de kopgevels zijn hersteld.

de lorentzlaan in Schiedam vlak na de oplevering in 1949
voorgevel en kopgevel blok I vlak na oplevering in 1949
kopgevel blok I in bestaande toestand
kopgevel blok I in bestaande toestand
kopgevel en achtergevel blok II met ronde balkons
kopgevel en achtergevel blok II na renovatie
trappenhuis lorentzlaan Schiedam na renovatie
trappenhuis na renovatie

Naar NOM met respect voor het oorspronkelijke beeld.

achtergevel blok II na renovatie
achtergevel blok II na renovatie
entree blok I na renovatie Schiedam
entree blok I na renovatie
kopgevel blok II na renovatie
kopgevel blok II na renovatie