Kanaleneiland

Utrecht

Utrecht

foto van een van de gerenoveerde gebouwen van kanaleneiland met gele details op het gebouw en links van het gebouw een parkeerplaats en pratende mannen
Opdrachtgever
Mitros, Hurks, gemeente Utrecht

Stedenbouw ism Geurts en Schultze

Aannemer
Hurks
Constructie
adviesburo Ad Wouters

Grootste probleem blijkt grootste kans

Vanschagen Architecten heeft voor woningcorporatie Mitros en ontwikkelaar Hurks het vernieuwingsplan ontwikkeld voor de buurt Kanaleneiland-Noord-Noord (KENN) in Utrecht. Het gaat om acht portieketagegebouwen in de sociale huur uit de jaren ’60 in een voorheen slecht bekendstaande buurt. Drie gebouwen zijn gerenoveerd ten behoeve van voortzetting van de sociale huur voor de zittende bewoners, drie worden gerenoveerd ten behoeve van de middeldure huur en twee gebouwen voor de verkoop.

Om deze doelen te kunnen bereiken hebben we de kwaliteiten en mogelijkheden van de bestaande gebouwen maximaal benut. Ten eerste hebben we het slechtste onderdeel van de gebouwen, de gesloten en anonieme begane grond met bergingen en garages omgetoverd in een aantrekkelijke woonplint. Dit zijn deels maisonnettes geworden voor gezinnen, deels gelijkvloerse woningen voor ouderen; beide woningtypes waaraan in Kanaleneiland een grote behoefte is. De bergingen zijn deels naar de overgedimensioneerde tuinen verhuisd. Ten tweede hebben we daar waar nodig de buitenruimte vergroot. Tenslotte hebben we de woningen geïsoleerd en de inrichting en installaties van de woningen vernieuwd.

In de architectuur van de renovatie waren de oorspronkelijke kwaliteiten leidend. Deze waren in de loop der tijd ondergesneeuwd geraakt in de diverse onderhoudsingrepen en niet meer ervaarbaar. Herstel van horizontaliteit met metselwerkbanden, van de franse balkons en van de oorspronkelijke kleurstelling maken dat de oude brille weer schijnt. Nieuwe toevoegingen zoals de plintwoningen en nieuwe balkons nemen hun vanzelfsprekende plek in in deze weer in ere herstelde architectuur.

de oude situatie van de gebouwen aan de pearsonlaan op kanaleneiland met kinderen voetballend op het plein
oude situatie
de bestaande situatie van de gebouwen aan de pearsonlaan op kanaleneiland met een speeltuin en geparkeerde auto's
bestaande situatie
foto van een van de gerenoveerde gebouwen van kanaleneiland met gele details op het gebouw en het plein ervoor waarop kinderen spelen
binnenplaats nieuwe situatie
vooraanzicht van een vernieuwde entree van een van de flats op het kanaleneiland in utrecht
vooraanzicht van een scheiding tussen twee verschillende flats op het kanaleneiland in utrecht met bewoners wandelend
vooraanzicht van een achterkant van een van de flats op het kanaleneiland in utrecht met een fietser voor de schutting richting de tuinen

Grootste probleem blijkt grootste kans.

kinderen in een speeltuin tussen de gerenoveerde flats op het kanaleneiland in utrecht
vooraanzicht van een vernieuwde entree van een van de flats op het kanaleneiland in utrecht
zijaanzicht van rechts van een van de flats na renovatie op het kanaleneiland in utrecht met aan de linkerkant een bankje en parkeerplaats
vooraanzicht van een van de gerenoveerde flats op het kanaleneiland in utrecht met bomen en een geparkeerde auto ervoor
de bestaande situatie van een flatgebouw op kanaleneiland met ernaast een schutting en vuilnisbakken
bestaande situatie
de bestaande situatie van een flatgebouw op kanaleneiland met ernaast een schutting en vuilnisbakken
zijaanzicht van links van een van de flats na renovatie op het kanaleneiland in utrecht met ervoor een fietser en rechts een weg
nieuwe situatie
vooraanzicht van een van de gerenoveerde flats op het kanaleneiland in utrecht met bomen ervoor
zijaanzicht van rechtsvoor van een van de flats na renovatie op het kanaleneiland in utrecht met ervoor een parkeerplaats en een buurtbewoner