grote ooievaar – van ruysdael

Lisse

voorgevel na verduurzaming, entree galerij en parkeerplaats worden met elkaar verbonden en de gevel krijgt een gedifferentieerd beeld bewoners worden betrokken bij leefomgeving
voorgevel na architectonische verduurzaming, galerij, entree en parkeerplaats worden met elkaar verbonden
Opdrachtgever
STEK wonen
Aannemer
Constructif
Aantal woningen
252
Jaar opgeleverd
2022
Type ingreep
renovatie

Na een succesvolle eerste fase, heeft Vanschagen Architecten opnieuw voor woningcorporatie STEK wonen een renovatietraject voor de resterende galerijflats -de grote Ooievaar en de van Ruysdael- uitgevoerd. De focus lag op veiligheid, uitstraling en verduurzaming.

De nieuwe entrees zijn geïnspireerd op het oorspronkelijke, in de loop der jaren ondergesneeuwde, ontwerp van transparante entrees. Met dit uitgangspunt zijn de nieuwe entrees 2 maal zo hoog gemaakt door ze op te tillen naar de eerste verdieping. Hiermee komen straat, plint, entree en eerste verdieping in één beweging bij elkaar. Samen vormen ze een krachtig ensemble dat gebouw en parkeerplaats verbindt. De galerijen worden door de toegepaste luxueuze glazen hekken visueel bij de nieuwe gevel getrokken, terwijl de extra brede balusters ritme geven en de royale breedtemaat van de appartementen benadrukken. Het weglaten van de brede balusters bij zowel de onderste als bovenste verdieping verbijzonderd deze galerijen zodat ze deel gaan uitmaken van een klassieke gevelindeling van plint, middendeel en top.

De volledige schil van de gebouwen is verduurzaamd. We hebben het buitenblad rondom vervangen door isolatie met steenstrips waarbij per saldo de binnen- en buitenruimte gelijk blijft. Dit gaf ons ook de mogelijkheid om een nieuw beeld te ontwerpen. De verduurzaming is niet alleen energetisch, maar ook woonkwalitatief.

voorgevel bestaande situatie
voorgevel bestaande situatie
voorgevel vlak na oplevering historische foto met oorspronkelijk beeld
voorgevel vlak na oplevering
verduurzaming gevel gevelisolatie zonder ruimteverlies met steenstrips in Lisse
gevelisolatie zonder ruimteverlies, buitenblad eraf isolatie met steenstrips erop
nieuwe vergrootte opgetilde entree verbindt gallerij en straat en verlevendigd zowel gebouw als parkeerplaats
nieuwe opgetilde entree verbindt gallerij en straat

Het gebouw is architectonisch verduurzaamd.

extra brede balusters geven geleding in de gevel tegen lage kosten en geven bewoners eigen plek
brede balusters geven geleding in de gevel
de brede balusters geven tegen lage kosten hoog rendement en zorgen voor geleding in de gevel
brede balusters, lage kosten hoog rendement
differentiatie in de nieuwe achtergevel met klassieke gevelindeling plint middendeel top
achtergevel met klassieke gevelindeling plint middendeel top