Geroflat

Zeist

Zeist

foto van de geroflat na de renovatie in zeist met gele balkons en bomen om het gebouw heen
nieuwe situatie
Opdrachtgever
Seyster Veste te Zeist
Aantal gerenoveerde woningen
360
Specifieke procesonderdelen
Labelsprong, verbeteren leefklimaat, upgraden van het beeld
Opgeleverd
2014-2015
Type ingreep
Transformatie van een grootschalige galerijflat

“Het leven is verrukkelijk” was destijds het motto van de Gero fabriek, voormalige eigenaar van de Geroflat en stond synoniem voor kwaliteit, duurzaamheid en uitgekiende vormgeving. Dit proberen we terug te laten komen in het ontwerp van de vernieuwde Geroflat. Het handhaven van het autonome, krachtige beeld middels een okergele gekleurde hekbeplating met perforaties van het Gero bestek in combinatie met eenduidig, contrasterend kleurgebruik van de kozijnen van de woningen en chique entrees, zowel individueel als collectief.

De Geroflat maakt deel uit van een hoekig gevormde slinger van opeenvolgende grootschalige galerijcomplexen. Vanwege het eenduidige rechthoekig volume in combinatie met de omgaande galerijvloeren en hekwerken heeft het een krachtige uitstraling. Seyster Veste heeft o.a. besloten de hekwerken te vervangen. Vanschagen Architekten stelt voor alleen de huidige beplating te vervangen voor een nieuwe gemoffelde stalen beplating. Door deze voor de bestaande balusters en leuning langs te laten lopen is op een eenvoudige en uniforme manier huidige en toekomstige hoogte problemen (wanneer men besluit galerij op te hogen) op te lossen. Bovendien wordt op deze wijze het autonome, krachtige beeld versterkt. De beplating wordt uitgevoerd in een okergele kleur met perforaties van het Gero bestek, als verwijzing naar de oorspronkelijke eigenaar/ oprichter van het gebouw. In samenwerking met VMG (Versteeg Metaal Groep) uit Heusden is het ontwerp door ontwikkeld. Hierbij was naast maakbaarheid, uitvoerbaarheid met aandacht voor het kunnen uitlijnen over 250 meter van even groot belang.
De gevelkozijnen ogen oorspronkelijk flets en bestaan vooral uit veel glas. Door ze van een donkere kleur te voorzien, gaan ze meer spreken en steken ze tegelijkertijd beter af tegen het geel gekleurde metselwerk en de nieuwe hekbeplating. Om de gevel nog meer gewicht te geven worden de voordeuren vervangen voor robuuste blank gelakte entreedeuren met smalle verticale glasopeningen. De portiekpuien moeten vooral gaan contrasteren door deze in een gebroken witte kleur te schilderen. Door in de trappenhuizen overwegend een witte afwerking toe te passen met een antraciet kleurige vloerafwerking en een goede verlichting zullen deze ’s avonds zich openbaren als grote verticale lichtbakens.

De woningen stijgen aanzienlijk in labelniveau, van G/ F naar A door onder andere slimme ingrepen in de bestaande installatie. Programmatisch wordt enige differentiatie bereikt middels de transformatie van een bescheiden vierkamerwoning met matige voorzieningen naar een ruime driekamerwoning met goede voorzieningen. Als laatste ingreep om het wonen in dit gebouw te veraangenamen worden de entreehallen en trappenhuizen verbeterd, zijn de liften vervangen, de toegangen naar de berginglaag afgesloten en de berginglaag zelf opgeknapt.

Zie ook:
Geroflat – Laan van Vollenhove – Zeist

aanzicht van de geroflat in de situatie voor de renovatie met grijze balkons
bestaande situatie
aanzicht van de geroflat in de situatie na de renovatie met gele balkons
nieuwe situatie
close up van de gerobestek, een lepel, mes en vork, perforatie in de balkon platen van de geroflat
het gerobestek
Foto van de perforatie in het gele nieuwe hekwerk van de geroflat in zeist.
onderaanzicht met details van het onderste balkon van de geroflat waarop een luifel is bevestigd ook in degele kleur en geperforeerd met het bestek
luifel aan het balkon op de onderste etage
ontwerpschets van de gehele geroflat met de nieuwe gele balkons en de vernieuwde entrees na renovatie
ontwerpschets

Aandacht voor het kunnen uitlijnen over 250 meter was van groot belang.

Foto van het renovatieproces van de geroflat in zeist.
beoordeling van het proefmonster
onderaanzicht van de geroflat waarvan de balkons vernieuwd worden met gele platen met bestekplaten waarvan drie etages al gedaan zijn
transformatie in beeld
Foto van de gerenoveerde geroflat in zeist.
de 250 meter lange geroflat