Van Reynstraat

Rotterdam

Rotterdam

vooraanzicht van de galerijen van de van de portiekwoningen aan de van reynstraat na renovatie met bruine en rode details in rotterdam
Opdrachtgever
Havensteder
Aannemer
Rutges vernieuwt
Aantal woningen
37 galerijwoningen
Type ingreep
Groot onderhoud

Havensteder wilde het U-vormige complex van 37 galerijwoningen aan de Van Reynstraat en de Pootstraat in Rotterdam-Crooswijk opknappen en zo weer geschikt maken voor exploitatie voor de komende 25 jaar. Rutges Vernieuwt heeft hiertoe opdracht gekregen van Havensteder. Onderdeel van het plan is de aanpak van entrees, de schuine dakgedeelten, vervangen van de kozijnen, de kopgevel isoleren en de hekwerken vervangen. Rutges Vernieuwt heeft Vanschagen Architecten gevraagd hiervoor ideeën te ontwikkelen en het tekenwerk ten behoeve van de omgevingsvergunning te verzorgen.
De rommelige architectuur van het complex kenmerkt zich door typisch voor die tijd gebruikelijke combinatie van systeembouw en traditioneel bouwen, waarbij de eerste overheerst en bol staat van toevallige ontmoetingen van materialen. Aan de structuur, de ontsluitingswijze en de architectuur in hoofdlijnen is niet veel te veranderen zonder grootschalige ingrepen en om die reden niet realistisch. Aan het rommelige beeld daarentegen wel. Door de hekwerken in een bij het gereinigde bestaande metselwerk passende bruinrode kleur èn met eenzelfde doorgaande opbouw uit te voeren wordt al veel rust georganiseerd. De kozijnen en de terug liggende puien worden vervangen voor geprofileerde crème witte kunststofkozijnen. De entreepuien worden vervangen voor slanke aluminiumpuien om meer openheid te organiseren en daardoor de veiligheid te bevorderen. Met deze reeks bescheiden ingrepen ontstaat een meer eenduidige, krachtige architectuur en een gebouw, die zich welhaast kan meten met de recente nieuwbouw aan het begin van de Boezemstraat.

van rheynstraat in rotterdam vanaf de straat gezien in de bestaande situatie voor de renovatie
bestaande situatie
aanzicht van de Van reynstraat in Rotterdam van een van de portiek en galerijen met blauwe accenten voor de renovatie
bestaande situatie
aanzicht van de Van reynstraat in Rotterdam van een van de portiek en galerijen met bruine en rode accenten na de renovatie
nieuwe situatie

Door de hekwerken in passende bruinrode kleur èn met eenzelfde doorgaande opbouw uit te voeren wordt al veel rust georganiseerd.

detail van het balkonwerk van de van rheynflat in rotterdam donkerbruin met geperforeerde diamanten
perforatie met stedenbouwkundige verkaveling als thema
zijaanzicht van de flat aan de van rheynstraat met bruine geperforeerde balkons ook aan de trappen
vernieuwde kopgevel
zijaanzicht van de flat aan de van rheynstraat met bruine geperforeerde balkons
balkonaanzicht