Dordtselaan

Rotterdam

Rotterdam

weg met auto's en bomen en daarachter het appartementencomplex aan de dordstelaan na renovatie
nieuwe situatie
Opdrachtgever
Woonstad
Aannemer
BAM, Rotterdam
Aantal nieuwe woningen
45, 1 bedrijfsruimte
Oplevering
2007
Type ingreep
Samenvoeging, optoppen en nieuwe achtergevel

Het project Dordtselaan ligt in de Tarwewijk (Millinxbuurt). Tot halverwege de jaren ’90 een no-go area in Rotterdam. Met veel subsidie (o.a. Europees) wordt de hele wijk intensief aangepakt.
De verouderde en slecht onderhouden particuliere woningen zijn aankocht om na renovatie en samenvoeging als ruime koopwoningen op de markt gezet te worden. Dit project moet bijdragen aan de gewenste terugkomst van de middeninkomens in de wijk. De locatie is op steenworp afstand van (het winkelcentrum) Zuidplein en sluit aan op directe as naar de noordoever. De Dordtselaan heeft een breed profiel met platanen en is een drukke verkeersas. De Heinenoordstraat is een smal en kort straatje dat toegang geeft tot de Millinxbuurt. De Millinxstraat ligt beschut aan een park. Er zijn grote verschillen in de casco’s van deze jaren’30 blokken.
Door gebruikmaking van het verschil in ligging en de verschillen in de casco’s hebben we hier woningen kunnen realiseren die verschillende doelgroepen kunnen bedienen. Rustig gelegen gezinswoningen aan de Millinxstraat met bovenbenedenwoningen van ca. 100m2. Maar ook grote, stedelijke 3-laagse bovenwoningen van 200m2 aan Dordtselaan. (Met een vrij indeelbare bovenste verdieping en een groot dakterras.)
De architectuur van de straatgevels is in oude glorie hersteld. De Dordtselaan met zijn karakteristieke bandvensters is bijna restauratief aangepakt. Hier zijn nieuwe houten kozijnen geplaatst die eigentijdse eisen combineren met de oude detaillering. De achtergevels zijn vrijwel geheel vervangen. Iedere woning heeft een eigen berging op het binnenterrein. Door een poort in de gevel van de Heinenoordstraat wordt het binnenterrein ontsloten.

aanzicht van de hoekgevel van de het appartementencomplex aan de dordstelaan in de bestaande situatie voor de renovatie
bestaande situatie
aanzicht vanuit de binnenplaats op het geraamte van het appartementencomplex aan de dordtselaan in rotterdam tijdens de verbouwing
verbouwing
beeld van de binnenplaats van het appartementencomplex aan de dordstelaan in de oude situatie voor de renovatie
bestaande situatie
beeld van de binnenplaats van het appartementencomplex aan de dordstelaan in de nieuwe situatie na de renovatie
nieuwe situatie
dakopbouw van hout op bakstenen gebouw op de dordstelaan met eronder balkons
nieuwe dakopbouw
een close up van een woongebouw met een balkon en ramen na renovatie met takken ervoor hangend
detail gevel met balkon

Door gebruik te maken van het verschil in ligging en de verschillen in casco’s hebben we hier woningen kunnen realiseren die verschillende doelgroepen kunnen bedienen.

ontwerpschets van de doorsnede van de dordstelaan in rotterdam
schets doorsnede nieuwe situatie
ontwerpschets van de doorsnede van de dordstelaan in rotterdam