De Wasserij

Rotterdam

Wasserij binnenstraat
binnenstraten als ontmoetingsplek
Opdrachtgever
Skar
Ontwikkelteam
Stipo, Stad2, VA
Bouwfysica en installaties
adviesbureau Vanderweele
Constructie
Buro Baas
Aannemer
Intramax en TTG
Huisstijl en kleuren
Studio de Ronners
Streetart
Mick la Rock, Nnamari, Micha de Bie

Verborgen in een woonblok tussen Bergweg en Sint Agathastraat ligt de voormalige Wasserij van het Bergwegziekenhuis. Met onze partners Stipo en Stad2 onderzochten we de potentie van het pand voor Rotterdam. In opdracht van SKAR transformeerden we het tot een fashion hub, een gebouw voor mode ontwerpers en makers. Het pand biedt ruimte aan startende ontwerpers met een kleine beurs, aan meer gevestigde namen, aan agentschappen. Het biedt ook ruimte voor onderwijs, lezingen en bijeenkomsten, heeft een restaurant/bar en een eigen maak-lab. Hier worden geavanceerde machines (lasercutter, grote zeefdruktafel, lock-, brei en naaimachines) door ontwerpers gedeeld en gebruikt. Door deze samenballing van plekken en activiteit krijgt de Rotterdamse modewereld een stevige stimulans.

Het industriële pand is behandeld als een eerste ‘jas’ die een wereld van straten, stegen en ontmoetingsplekken herbergt. De ateliers zijn gemaakt binnen de bestaande gebouwstructuur. Mede door hergebruik van oude kozijnen kon het budget hiervoor beperkt blijven. De link naar de omgeving wordt gelegd bij de koffiebar. Deze krijgt een terras onder het platanendak. Dit is een eerste stap in de transformatie van de parkeerplaats rond het gebouw: hier wordt ingezet op vergroening en waterberging: een rustige, groene plek voor de buurt.

oospronkelijke toestand de wasserij
back alley met streetart Mick la Rock
de wasserij by night
Verborgen kansen benutten
studio in gebruik
muziek in de Wasserij
de wasserij tijdens de Getting Closer Fashion Festival
Getting Closer Fashion Festival in de Wasserij
de back alley met hergebruikte kozijnen
in dit makerslab vind je o.a. een zeefdrukwerkplaats, een lasercutter en een volledig uitgerust naaiatelier