De Nijverheid

Leiden

overzicht de nijverheid gemeentelijk monument transformatie van school naar woningen
overzicht gemeentelijk monument de nijverheid
Opdrachtgever
Steenvlinder
Aannemer
Rendon
Adviseur bouwfysica en installaties
Adviesbureau VanderWeele
Stedenbouw
Oase
Kleuronderzoek
Josefien&co
Aantal woningen transformatie
48
Aantal woningen nieuwbouw
24
Oplevering klusklaar casco
2020
Type ingreep
renovatie

DE NIJVERHEID: WONEN IN EEN MONUMENT!

In Leiden is een schoolgebouw, gemeentelijk monument, omgetoverd in woningen. Hoofdmoot van het project is de transformatie van het hoofdgebouw uit 1956 van de Amsterdamse architect J.F Niepoth tot 28 kavels voor appartementen en eengezinswoningen. Ook een latere toevoeging van architectenburo van vliet&partners uit 1995 is getransformeerd tot 20 compacte appartementenkavels en er zijn 24 eengezinswoningkavels op het terrein toegevoegd. Het project is gerealiseerd volgens het Kluswoningenconcept van ontwikkelaar Steenvlinder: de koper koopt een klusklaar casco of kavel met een set van regels incl. een omgevingsvergunning en bouwt zijn woning zelf op.

Vanschagen Architecten heeft een concept ontwikkeld dat inzet op versterking van de monumentale aspecten van het gebouw uit 1956 (hal, gevels, collectieve karakter) in combinatie met maximale woonkwaliteit. Nieuwe entreeposities zijn zorgvuldig en terughoudend in het gebouw ingepast evenals privébuitenruimten; de houten en stalen kozijnen zijn gerestaureerd waar mogelijk en voorzien van monumentenglas; de voormalige fietsenkelder is verder uitgegraven en veranderd in een volledige woonlaag met ontsluiting van de woningen; de voormalige entreehal is behouden gebleven en wordt nu benut als collectieve ruimte voor gebouw en buurt. De woningen worden verwarmd met warmtepompen die gekoppeld zijn aan bodemlussen (per woning).

Met deze aanpak is een uniek gebouw in Leiden behouden gebleven en zijn maar liefst 62 unieke woningen toegevoegd op een aantrekkelijk plek in Leiden nabij het centrum.

deel van de gevel van de nijverheid in leiden
karakteristiek deel van de gevel
schematische blokaanduiding
schematische blokaanduiding
overzicht van de bestaande monunmentale delen en de nieuwe toegevoegde delen
groen: monumentaal rood: toegevoegd
het ruimtelijke rank vormgegeven interieur van de nijverheid in leiden
monumentaal interieur de nijverheid

Versterking
van de monumentaliteit én maximale woonkwaliteit

gevelfragment met leesbare elementen van de oorspronkelijke toestand
geveldeel met leesbare fragmenten