Bakema geuzenveld

Vooraanzicht van de gerenoveerde nieuwe situatie van de geuzenveld in Amsterdam.
nieuwe situatie

Stadgenoot

IBB Kondor

Van Rossum

Renovatie van de galerijflats in de Bakemabuurt in Amsterdam-Geuzenveld was cultuurhistorisch wenselijk, maar financieel niet haalbaar en woontechnisch minder wenselijk. Dat was de conclusie van een onderzoek van Vanschagen Architecten in opdracht van woningcorporatie Stadgenoot naar de renovatiemogelijkheden van de flats. Nieuwbouw dan? Ja, waarom niet? Met diep respect voor de architectuur van J.B. Bakema maar tegelijkertijd volstrekt eigentijds is een nieuwbouw ontwikkeld waar de mensen voor in de rij staan. De nieuwbouw herbergt een uitgekiend woningprogramma: kleine en grote appartementen aan een brede galerij voor jongeren en ouderen en maisonnettes met voordeur aan de straat voor gezinnen.

De stedenbouwkundige opzet van lange ondiepe gebouwen met een grote onderdoorgang in de Dirk Sonoystraat is gehandhaafd. Voorportalen voor de voordeuren van de woningen spelen een hoofdrol in de organisatie van openbaar en privé in het gebouw, net zoals dat het geval was in de Bakemaflats. De architectuur van betonbanden, expressief vorm gegeven balkons en galerijen en rode baksteen gevelvullingen zijn in de nieuwbouw overgenomen.

aanzicht van de oude situatie van de bakema flat in 1959 met ervoor een weg met auto's
oude situatie
aangezicht van de bakema geuzenveld flat in amsterdam in de betsaande situatie voor de renovatie
bestaande situatie
Foto van de buitenkant van het trappenhuis van de geuzenveld in Amsterdam na de bouw met een buurtbewoonster lopen voor geparkeerde auto's
trappenhuis buiten
openbaar groen
Nieuw, maar toch vertrouwd
Foto van de geuzenveld in amsterdam na renovatie een close up van een deurpost.
Foto van de geuzenveld in amsterdam na bouw met details van de gevel en balkons.
vernieuwde gevel en balkon