06 feb Hengelolaan
Hengelolaan
Den Haag
Staedion
Smits vastgoed
Bureau Broersma
Sto Isoned
IJsselmonde
Aan de Hengelolaan en de Vledderstraat in Den Haag Zuidwest staan 6 vrijstaande jaren ‘50 portiekblokken met verschillende typen sociale huurwoningen. Staedion wil de woningen in de wijk van energie labels DEFG naar label A brengen. Vanschagen Architecten benut samen met Staedion de kans om tegelijk met de verduurzamingsslag het oorspronkelijk gevelbeeld te herstellen.
Â
Dudok tekende de stedenbouwkundige opzet van de wijk Den Haag Zuidwest. Het ontwerp kenmerkt zich door het benadrukken van assen, waarbij de blokken aan de Hengelolaan hoger werden getekend dan de blokken aan de Vledderstraat. Het resultaat was dat de drie blokken aan de Hengelolaan vier lagen kregen, terwijl de drie blokken aan de Vledderstraat drie lagen tellen. Gezien de bescheiden afmetingen van de plattegronden, is gekozen voor buitengevelisolatie in combinatie met nieuwe kozijnen. Dit biedt de mogelijkheid om de ad hoc ingrepen uit de jaren ’80 ongedaan te maken en het oorspronkelijke, abstracte gevelbeeld van de blokjes in ere te herstellen. Als bijkomend voordeel hoeven de bewoners niet uit te verhuizen.
Â
Dit project is een goed voorbeeld van sociale verduurzaming: Er wordt een forse investering gedaan terwijl de huren niet omhooggaan. De bewoners blijven, krijgen een duurzamere woning en een betere leefomgeving.
Â
Met het isoleren van de buitengevel komt de gevel naar voren. Bij de Hengelolaan zouden de balkons daardoor krap uitvallen. Daarom vervangen we de balkons aan de Hengelolaan door grotere exemplaren. De stedenbouwkundige ordening van hoofdassen wordt hiermee met terugwerkende kracht benadrukt. In de Vledderstraat blijven de balkons gehandhaafd.
Â
De subtiele architectuur van de gevel kwam tot uitdrukking in een lijnenspel van regels in de kozijnen, stalen portiekpuien en variatie van neggen. De kozijnindeling completeerde deze geleding. De in de jaren ‘80 toegepaste grove aluminium kozijnen negeerde dit lijnenspel en maakten er daarmee een abrupt einde aan.
Met de herintroductie van houten kozijnen met bijpassende vlakverdeling en variatie van neggen is het subtiele gevelbeeld in ere hersteld. De verholen, in de gevel ontworpen, suskasten ondersteunen dit beeld. De portiekpuien in staal van weleer krijgen een reïncarnatie in een als slank staal ogende aluminium variant.
schuif de pijl naar rechts of links om voor en na te zien
Dit project is een goed voorbeeld van sociale verduurzaming