Oude Kooi Centrale Blokken

achter de oude gevel komt nieuwbouw monumentaliteit restauratie leiden oude kooi centrale blokken

Oude Kooi Centrale Blokken

De revitalisatie van de Centrale Blokken in de Oude Kooi in Leiden nadert zijn voltooiing!
Na jarenlang intensief proces van onderzoek, gesprekken, rekenexercities, nieuwe onderzoeken, plannen ontwikkelen en onderhandelingen is de uitvoering van de aanpak van 139 woningen gestart in 2020 en nadert nu zijn voltooiing. Binnenkort vieren we de oplevering. Achter de gerestaureerde en herstelde gevels zijn nieuwe woningen opgetrokken. Dit leverde tijdens de uitvoering licht bizarre beelden op van eenzaam in de lucht stekende gevels, De karakteristieke hoeken en poorten zijn volledig blijven staan en gerestaureerd als dragende boekensteunen van de buurt. Alle woningen zijn voorzien van een nieuwe fundering. In het binnen gebied ontmoeten oud en nieuw elkaar, terwijl vanaf de straat het complex weer in oude luister is hersteld. Bewoners zijn gedurende het hele proces volhardend geweest. De Sleutels zijn deze uitdagende aanpak niet uit de weg gegaan en hebben het vol overtuiging opgepakt. Hillen En Roossen tenslotte hadden al hun vakmanschap nodig om deze klus te klaren. Met deze aanpak zijn de Centrale Blokken behouden voor de sociale woningbouw en kunnen weer tenminste 50 jaar mee.