De Nijverheid – nieuw ontmoet oud

gevelfragment met leesbare elementen van de oorspronkelijke toestand

De Nijverheid – nieuw ontmoet oud

De sporen van het verleden zijn in de gevel van dit jonge monument afleesbaar, waar de entrees van de nieuwe woningen zijn ingepast. Aan de Toussaintkade in Leiden leggen op dit moment de klussers de laatste hand aan hun woning in De Nijverheid. Steenvlinder heeft de locatie van de voormalige school ontwikkeld tot een aantrekkelijke woonplek met zelfbouwkavels en kluswoningen in de monumentale school uit de jaren ’50 van architect J.F. Niepoth.
Vanschagen Architecten heeft het ontwerp voor de restauratie en transformatie gemaakt. Samen met aannemer Rendon heeft Vanschagen Architecten het casco klusklaar gemaakt. Vooral de gevels en het dak zijn zorgvuldig aangepakt; in de gevels ontmoeten nieuw en oud elkaar. Het casco is vorig jaar al opgeleverd. Daarna zijn de klussers aan de gang gegaan met de inbouw van hun woning. Dit nadert nu het einde en daarmee is in deze oude verlaten school een prachtige woonplek ontstaan.