Vanschagen Architecten deelt ervaringen in het buitenland

Vanschagenarchitecten Roma Tre Universiteit

Vanschagen Architecten deelt ervaringen in het buitenland

Regelmatig deelt Vanschagen Architecten haar ervaringen in het aanpassen van de bestaande stad met partners en geïnteresseerden in het buitenland. Begin februari heeft Gert Jan te Velde een masterclass gegeven voor de Master Housing en de Corso di perfezionamento van de Roma Tre universiteit. Wat is de beste benadering voor een complex portiekflats in drie lagen met kap in Bolsano in het noorden van Italië was te behandelde case. Uitkomst was een presentatie van verschillende benaderingen, variërend van geheel behoud of een mix van ingrepen tot vrijwel gehele sloop en nieuwbouw. Het wachten is nu de reactie van ANCE, de eigenaar van de woningen.

In november van het vorige jaar hebben Hans Meijer en Klaas Waarheid de aanpak van Vanschagen Architecten in de Bijlmermeer toegelicht en besproken op een congres in Praag over de aanpak van de Paneláky (plattenbau) in Tsjechië. In de Bijlmermeer heeft Vanschagen Architecten renovaties begeleid van de Florijn flat en de Echtenstein flat en plannen ontwikkeld voor de Kleiburg flat. Vooral de verbinding tussen flat en omgeving en de rol daarin van de plint van het gebouw (onderste twee bouwlagen)  is daarbij steeds een belangrijke opgave.