Werengouw uit de steigers

Panoramaflat Werengouw Amsterdam

Werengouw uit de steigers

De gevelrenovatie van panoramaflat Werengouw aan het Breed in Amsterdam Noord is bijna klaar.

Deze week worden de laatste slagen van de steiger verwijderd, en zal er worden gestart met het nieuwe tegelwerk van de gevel van de begane grond. De eerste week van juli zal het project worden opgeleverd.

Vanschagen Architecten was bij deze renovatie betrokken in opdracht van de VVE. De bestaande gevel was gemetseld met de zogenaamde Groninger Strengperssteen, een steen met open kamers.

De gebrekkige bouwmethode en de terugliggende betonbanden zorgden ervoor dat vochthuishouding en waterafvoer van de gevels zeer gebrekkig was; tijdens strenge winters vielen er zelfs stukken metselwerk naar beneden.

De opgave was tweezijdig; enerzijds claimde welstand dat er zo dicht mogelijk bij het oude gevelbeeld gebleven moest worden met een nieuw gevelsysteem, anderzijds moest er worden gezocht naar een systeem dat energetisch een flinke vooruitgang moest boeken en licht was van gewicht om kosten ten aanzien van allerlei constructiewerk tot een minimum te beperken. Doordat de gevels nu naar een zeer hoge RC-waarde gaan, bijna 5,0, werd het voor de VVE mogelijk een energielening af te sluiten bij de gemeente. Partijen die bij een renovatie hoogwaardig gaan isoleren, maken aanspraak op deze regeling.

Uiteindelijk is er gekozen voor een stucwerk isolatiesysteem met daarop speciaal ontwikkelde lichtgewicht en flexibele steenstrips.

Werengouw is onderdeel van het bekende ‘Plan van Gool’. De omliggende laagbouw is gebouwd eind jaren ’60 door architect van Gool. Om het plan op het laatste moment financieel sluitend te krijgen zijn er twee torens toegevoegd door de Partner van van Gool, Ooijevaar.

De torens ontbeerden de plasticiteit die van Gool zo belangrijk vond. De renovatie bood de kans dit te herstellen; doordat de gevels dikker zijn geworden door het isolatiesysteem, krijgt het gebouw meer plastiek en boddy. Onverbiddelijke schema architectuur puur sang als gevolg.