Klussen aan de Klarenstraat

Tuinzijde Klarenstraat - Vanschagenarchitecten

Klussen aan de Klarenstraat

Aan de UJ Klarenstraat in Amsterdam-Slotervaart wordt een portieketageblok in opdracht van een kopersgroep ingrijpend getransformeerd tot woongebouw met een zeer uiteenlopend woonprogramma. Vanschagen architecten onderzocht samen met Urbannerdam vooraf de mogelijkheden van het casco en de haalbaarheid van de businesscase in opdracht van De Alliantie, de toenmalige eigenaar van het complex. Vanaf de initiatieffase tot oplevering begeleidden we de kopers in de ontwikkeling van het project, het ontwerp en de uitvoering. Het gebouw uit 1956 naar ontwerp van Groosman bestond oorspronkelijk uit veertig identieke portieketageflats van 75m2. Na de transformatie is er vrijwel geen woning meer hetzelfde en variëren de dertig woningen in oppervlakte van 40 tot 190 m2. Het casco (gevel, entrees, isolatie schil, zwevende vloer incl. vloerverwarming en constructieve ingrepen in de woning) is aanbesteed bij Slokker Almere en wordt in het voorjaar van 2014 opgeleverd. Kopers hebben hierbij hoge duurzaamheidsambities: vrijwel alle woningen krijgen energielabel A. Na gezamenlijke aanpak van het casco gaan de individuele kopers aan de slag met hun eigen inbouw. Het is het eerste naoorlogse portieketage gebouw in Nederland dat wordt gerenoveerd onder een collectief particulier opdrachgeverschap (cpo). De NRC (d.d. 14-09-2013) duidt het project als een eerste stap van de Amsterdamse creative class over spoor en A10 vanwege de combinatie van gunstige ligging, scherpe prijsstelling en geboden vrijheid.

Opdrachtgever voorstudie en VO: Alliantie Ontwikkeling
Opdrachtgever DO-uitvoering: VVO Klussen aan de Klarenstraat
Aantal woningen: 30 woningen, variërend van 40-190 m2
Specifieke elementen: dakterrassen, nieuwe aangehangen balkons
Periode: 2012 voorstudie – 2014 oplevering

Winnaar van de Amsterdam Architectuur Prijs 2015
Beste vier ARC14 Award
Nominatie Nominatie Zuiderkerkprijs 2014

Kijk ook:
Klarenstraat 
Aanbouw kluswoning viewlink