Start renovatie Klussen op de Klarenstraat!

Klarenstraat Amsterdam Renovatie

Start renovatie Klussen op de Klarenstraat!

Begin september 2013 is de aannemer gestart met de cascorenovatie van de portiekflat aan de Klarenstraat in Amsterdam-Slotervaart. Het is de start van een uniek project waarin individuele kopers zich verenigd hebben om gezamenlijk het gebouw van De Alliantie te kopen en te gaan transformeren tot een uniek gebouw in de Staalmanpleinbuurt. Vanschagen architecten heeft vooral de (on)mogelijkheden van het casco onderzocht en vanaf de initiatieffase de eigenaren in de projectontwikkeling begeleid en het ontwerp- en tekenwerk uitgevoerd. Het gebouw uit 1956 naar ontwerp van Groosman bestond oorspronkelijk uit veertig identieke portieketageflats van ca. 70m2. Na de transformatie is er vrijwel geen woning meer hetzelfde en variƫren de achtentwintig woningen in oppervlakte van 70 tot 190 m2. Het casco (gevel, collectieve delen, vloerisolatie en -verwarming en constructieve ingrepen in de woning) is gezamenlijk aanbesteed bij Slokker Almere en wordt in het voorjaar van 2014 opgeleverd. Kopers hebben hierbij hoge duurzaamheidsambities: bijna alle woningen krijgen energielabel A. Na gezamenlijke aanpak van het casco gaan de individuele kopers aan de slag met hun eigen inbouw. Het is het eerste naoorlogse portieketage gebouw in Nederland dat wordt gerenoveerd onder een collectief particulier opdrachgeverschap (cpo). In de NRC van 14-09-13 (verwijzen) wordt dit project zelfs gezien als een eerste stap van de Amsterdamse culturele elite over de ring heen vanwege de combinatie van gunstige ligging en de betaalbare prijzen.