Transformatie Fenixloods II

Transformatie Fenixloods Vide

Transformatie Fenixloods II

De transformatie van de Fenixloodsen is naar jarenlang zoeken eindelijk begonnen! In samenwerking met Stadsontwikkeling, Codarts, Rotjeknor, buro Baas, R&V adviseurs en Vanschagen Architecten is het gelukt een haalbaar plan voor een groot deel van de Fenixloods op Katendrecht te ontwikkelen. Een schoolvoorbeeld hoe van onderaf aan middels gerichte ingrepen aansluitend bij de mogelijkheden van het casco, een nieuw programma ondergebracht kan worden in industrieel erfgoed. Ingrepen die bovendien zodanig zijn ontwikkeld dat die toekomstige ontwikkeling niet in de weg staan.

De uitvoering van het nieuwe Circuscentrum Rotterdam is inmiddels in volle gang. Een deel van de vloeren van Fenixloods II wordt verwijderd waardoor er een grote vide ontstaat van 11 meter hoogte! Codarts Circus Arts en Circus Rotjeknor zullen de gebruikers worden van het nieuwe tijdelijke Circuscentrum. Het Circuscentrum zal voor tenminste 5 jaar worden gehuisvest op deze bijzondere en historische plek op Katendrecht. Delen van de Fenixloods zijn immers 100 jaar oud. Het project kan worden gezien als een belangrijke opsteker hoe om te gaan met leegstaand vastgoed in tijden van crisis.

Het huisvesten van een internationale HBO opleiding samen met Circus Rotjeknor zorgt voor een nieuwe, extra bruisende impuls aan Rotterdam-Zuid en Katendrecht in het bijzonder. Het programma van het circuscentrum bestaat uit twee grote trainingsruimten, waar ruimte is voor luchtwerkers, trapezen en trampolines. Daarnaast komen er twee grote dansstudio’s en een aantal klaslokalen in het complex. Ook is voorzien in facilitaire ruimtes als kleedruimtes en fitnessruimtes. Zowel Codarts als Rotjeknor krijgen beiden een eigen entree en foyer, waardoor beide onderdelen ook goed los kunnen functioneren. Maar de foyers kunnen ook aan elkaar worden geschakeld. De grote trainingsruimte zal ook geschikt worden gemaakt voor verschillende optredens. Volgens planning zal het nieuwe Circuscentrum begin volgend schooljaar haar deuren openen.

Programma: 3000 m2 aan onderwijs- en bijeenkomstfunctie

Opdrachtgever: Stadsontwikkeling Rotterdam

Gebruikers: Codarts Circus Arts en Circus Rotjenor

Constructie: Bouwkundig Adviesbureau Baas B.V.

Installaties /bouwfysica: Adviesbureau vander Weele

Kostendeskundige: R&V Adviseurs

Artist impressions: Vanschagen Architecten

Beelden sloop: Joop Reijngoud