Woontorens Wenckenbachcarré Nieuwegein

In het hart van Jutphaas Wijkersloot, op loopafstand van Nieuwegein centrum, bevindt zich het Wenckenbachcarré. In dit schitterende plantsoen staan vier woontorens van 15 lagen in het groen.  Nadat de woningen eerst van binnen zijn verbeterd is het nu tijd de plinten uit te breiden en gevels te verfraaien. Vanschagen Architecten wint eind 2011 met haar voorgestelde aanpak de architectenselectie.

De vier woontorens zijn populair in de buurt. Veel oudere bewoners wonen er al heel lang en willen er niet meer weg. De woningen zijn ruim en liftontsloten. Wonen in het groene plantsoen wordt als belangrijke kwaliteit beschouwd. Er is bovendien voldoende parkeercapaciteit.
De begane grond vormt de zwakke schakel. De bergingen zijn ruim maar voor de helft van de woningen collectief (veel diefstal), en met labyrintische gangen ontsloten (onveilig). Er is sprake van twee niet verbonden, niet afsluitbare (positie postboxen), bedompte entrees.

Na de oplevering zullen alle plinten zijn voorzien van overzichtelijke, veilige en afsluitbare entree, met voor alle woningen een eigen berging, voldoende stallingruimte voor de scootmobiels en een ontmoetingsruimte voor de buurt. De balkons zijn dan voorzien van nieuwe verglaasde hekken.

De ontwerpopgave beslaat verschillende schalen:

  • Schaal 1: programmatisch en ruimtelijk verbinden van de torens met de appartementen (2 entrees op begane grond verbinden).
  • Schaal 2: ruimtelijk het programmatisch verbinden van plint en plantsoen (bergingtoegangen, concentreren entreehal, ontmoetingsruimte).
  • Schaal 3: visueel verbinden van de woontorens ten opzichte van elkaar door wijze van materialisering/detailleren van de plint alsmede de inrichting van tussengelegen groen en parkeren.
  • En schaal 4 tenslotte: het juist positionering van de geplande ontmoetingsruimte, passend binnen de randvoorwaarden van de “gebiedsvisie Jutphaas Wijkersloot”van de gemeente Nieuwegein.

De uit te breiden gebouwplinten materialiseren we als een doorgaande tuinmuur met aantastingen van  glas(de entrees). Hierdoor gaan de torengebouwen letterlijk op het in groen van het plantsoen en ontstaat op het maaiveld een sterke samenhang tussen de begane gronden van de woontorens onderling.
Er is met enige regelmaat afgestemd met de afdeling stedenbouw van de gemeente. Dit heeft tot een samenhangend en evenwichtig eindresultaat geleid.

Aantal woningen/toren: 111 woningen
Aantal woontorens: 4
Opdrachtgever: Jutphaas wonen/Bouwbedrijf van Dillen
Uitvoering: Bouwbedrijf van Dillen, Culemborg
Opgeleverd: Bouwbedrijf van Dillen, Culemborg
Uitvoering: plinten en gevel aug 2014;  ontmoetingsruimte eerste helft 2015

CookiesAccept

Deze website maakt gebruik van cookies om uw gebruikerservaring te verbeteren.

Als u geen browserinstellingen wijzigt, gaat u ermee akkoord. Meer informatie

Akkoord

Cookies

Een cookie is een klein bestand dat met pagina’s van deze website wordt meegestuurd en door de browser op de harde schijf van je computer wordt opgeslagen. Onze website plaatst enkele cookies die noodzakelijk zijn voor het functioneren van de site. Het gebruik van cookies is van groot belang voor het goed laten draaien van onze website, maar ook cookies waarvan je niet direct het effect ziet (zoals Google Analytics), zijn zeer belangrijk. Zonder anonieme input van bezoekers hebben wij geen beeld van het gebruik van de website en hoe we hem kunnen verbeteren.
We zijn wettelijk verplicht om je te informeren en je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies en soortgelijke technieken.
De ‘tracking cookies’, die worden geplaatst voor analytische doeleinden, zijn zogenaamde ‘third party cookies’. Deze cookies worden niet door onszelf geplaatst, maar door derde partijen. Om deze reden kunnen wij hier geen verantwoording voor nemen.
Wil je niet dat er cookies worden geplaatst? Dan kun je cookies eenvoudig uitzetten via je browser. Hoe je dit moet doen, kun je vinden op de website van de Consumentenbond.

Overzicht van gebruikte cookies

  • Functionele cookies. Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website.
  • Sociale knoppen. Deze website gebruikt knoppen om pagina’s te kunnen promoten of delen op Facebook en Linkedln. Deze knoppen  maken gebruik van een cookie. Deze cookie onthoudt dat je ingelogd bent zodat je niet iedere keer hoeft in te loggen zodra je iets wilt delen. Om te zien wat zij met persoonsgegevens doen die zij met deze code binnen krijgen, kun je de privacyverklaring van Facebook en LinkedIn inzien.
  • Embedded content. In artikelen kan gebruik worden gemaakt van content die op andere sites wordt gehost en op vanschagenarchitecten.nl wordt ontsloten. Denk hierbij aan Slideshare-presentaties en YouTube-video’s. Op vergelijkbare wijze als de sociale knoppen maken deze codes vaak gebruik van cookies. Wat zij met de cookies en persoonsgegevens doen, kun je vinden in het privacybeleid van de desbetreffende dienst. Wij hebben hier geen controle over.
  • Analytics cookies. Via Google Analytics worden geanonimiseerd gegevens over het surfgedrag verzameld. Zo kunnen wij zien hoe bezoekers zoals jij de website gebruiken en op basis daarvan de website verbeteren.