Transformatie Steinwegkantine tot ‘Kantine Walhalla’

Op initiatief van Theater Walhalla, heeft in 2014 Stichting Volkskracht Historische Monumenten de in 1950 gebouwde Steinwegkantine aangekocht van de Gemeente Rotterdam - Stadsontwikkeling.
Theater Walhalla heeft vanaf 2008 furore gemaakt met het vestzak-theatertje aan het Deliplein – Sumatraweg, en vanwege dit succes was er behoefte aan een tweede, en grotere theaterzaal.
Daarnaast is er op de begane grond van de kantine ‘FC Walhalla’ gevestigd, dat fungeert als café, foyer, en ontmoetingsruimte voor de hele buurt. Onder andere door middel van een ruim terras aan de zijde van de Rijnhaven en de Veerlaan, is de kantine een belangrijke verbinding geworden tussen Rijnhaven en het achterliggende Deliplein.
De Steinwegkantine is gebouwd tijdens de renovatie van de naastgeleden Fenixloodsen 1 en 2 net na de oorlog. In het gebouw was op de 1e verdieping een grote zaal voor de havenarbeiders om te kunnen lunchen, op de begane grond waren wascvoorzieningen en toiletten voor de arbeiders om zich om te kleden en te wassen.
Volkskracht zet zich in voor het behoud van historische monumenten en gebouwen, die een maatschappelijke bijdrage kunnen leven aan de stad en de samenleving. De Steinwegkantine past met de huisvesting van de tweede zaal van theater Walhalla perfect in dit kader.
De Steinwegkantine is op hoog niveau gerenoveerd. Hoog niveau betekende in deze; tegen het restauratieve aan. Doelstelling was in te zetten op hoogwaardige en duurzame materialen, in combinatie met nieuwe energetische installaties.
Programmatisch zat de uitdaging in meerdere onderdelen; zo moet de (relatief kleine) kantine nu een vrij grote bezettingsgraad van mensen aan kunnen, en mogen de verschillende functies als de theaterzaal op de 1e verdieping en de horeca voorziening op de begane grond elkaar niet in de weg zitten. Ze moesten elkaar versterken maar tevens goed onafhankelijk van elkaar kunnen functioneren. Architectonisch kan de kantine weer een pareltje van de wederopbouw-architectuur worden genoemd. Reeds aanwezige kwaliteiten en kenmerken van de architectuur van Gemeentewerken Rotterdam zijn weer in ere hersteld.

Opdrachtgever: Stichting Volkskracht Historische Monumenten en Theater Walhalla
Aannemer: Dura Vermeer Heyma
Installatie-advies: Blaay en v.d. Bogaart
Akoestisch-advies: DGMR
Kosten- advies: Ree en Vermeulen
Constructeur: Bouwkundig adviesburo Baas B.V.
Fotografie: Joop Reijngoud e.a.

CookiesAccept

Deze website maakt gebruik van cookies om uw gebruikerservaring te verbeteren.

Als u geen browserinstellingen wijzigt, gaat u ermee akkoord. Meer informatie

Akkoord

Cookies

Een cookie is een klein bestand dat met pagina’s van deze website wordt meegestuurd en door de browser op de harde schijf van je computer wordt opgeslagen. Onze website plaatst enkele cookies die noodzakelijk zijn voor het functioneren van de site. Het gebruik van cookies is van groot belang voor het goed laten draaien van onze website, maar ook cookies waarvan je niet direct het effect ziet (zoals Google Analytics), zijn zeer belangrijk. Zonder anonieme input van bezoekers hebben wij geen beeld van het gebruik van de website en hoe we hem kunnen verbeteren.
We zijn wettelijk verplicht om je te informeren en je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies en soortgelijke technieken.
De ‘tracking cookies’, die worden geplaatst voor analytische doeleinden, zijn zogenaamde ‘third party cookies’. Deze cookies worden niet door onszelf geplaatst, maar door derde partijen. Om deze reden kunnen wij hier geen verantwoording voor nemen.
Wil je niet dat er cookies worden geplaatst? Dan kun je cookies eenvoudig uitzetten via je browser. Hoe je dit moet doen, kun je vinden op de website van de Consumentenbond.

Overzicht van gebruikte cookies

  • Functionele cookies. Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website.
  • Sociale knoppen. Deze website gebruikt knoppen om pagina’s te kunnen promoten of delen op Facebook en Linkedln. Deze knoppen  maken gebruik van een cookie. Deze cookie onthoudt dat je ingelogd bent zodat je niet iedere keer hoeft in te loggen zodra je iets wilt delen. Om te zien wat zij met persoonsgegevens doen die zij met deze code binnen krijgen, kun je de privacyverklaring van Facebook en LinkedIn inzien.
  • Embedded content. In artikelen kan gebruik worden gemaakt van content die op andere sites wordt gehost en op vanschagenarchitecten.nl wordt ontsloten. Denk hierbij aan Slideshare-presentaties en YouTube-video’s. Op vergelijkbare wijze als de sociale knoppen maken deze codes vaak gebruik van cookies. Wat zij met de cookies en persoonsgegevens doen, kun je vinden in het privacybeleid van de desbetreffende dienst. Wij hebben hier geen controle over.
  • Analytics cookies. Via Google Analytics worden geanonimiseerd gegevens over het surfgedrag verzameld. Zo kunnen wij zien hoe bezoekers zoals jij de website gebruiken en op basis daarvan de website verbeteren.